Alcoolismul si vitaminele

Termenul ''alcoolism'' nu se refera doar la dependenta de alcool, ci si la consecintele patologice ale unui consum exagerat si prelungit de bauturi alcoolice. In societatea industriala, alcoolismul este una dintre principalele cauze de deces, dupa bolile cardiovasculare si cancer.

Tulburarile fizice care decurg din acest obicei sunt numeroase - dezinteres fata de mancare, sensibilitate crescuta la infectiile bacteriene, predispozitie la cancerul de esofag, de ficat, de pancreas, la cancerul intestinal si cel al bronhiilor, predispozitie la ciroze si hepatite, producerea de leziuni neurologice. Se ajunge adesea la o modificare profunda a personalitatii, precum si la o degenerare psihica dificil de recuperat.

Consumul abuziv de alcool antreneaza carente alimentare grave, caci in conceptia alcoolicului, bautura este mai importanta decat hrana.

Vitamine recomandate:
- vitamina A: 5000 UI/zi, timp de cinci zile. Dupa o pauza de doua zile se reia tratamentul; trebuie evitat consumul de alcool in exces;
- vitamina B1: o suplimentare de 100- 250 mg/zi in cazurile grave;
- vitamina B2: o suplimentare zilnica de 50 mg;
- vitamina B6: o suplimentare de 2 mg/zi;
- acidul folic (vitamina B9): o suplimentare de 400 mcg/zi;
- vitamina E: o suplimentare de 30 UI/zi;
- vitamina C: un complement de 60 mg/zi; unii sugereaza doze intre 100 si 1000 mg;
- cromul: un supliment administrat sub supravegherea medicului poate fi util;
- magneziul: un supliment de 250-500 mg/zi;
- manganul: un supliment prescris de medic;
- seleniul: o suplimentare maxima de 100 mcg/zi;
- zincul: suplimentarea nu trebuie sa depaseasca 15 mg/zi.

Nici unul dintre suplimentele vitaminice sugerate nu poate regla problema dependentei. Nu trebuie ignorat faptul ca motivele care duc la consumarea excesiva de alcool cer, in majoritatea cazurilor, o introspectie profunda si sincera care duce la o revizuire completa a obiceiurilor de viata, la restabilirea unei alimentatii echilibrate si la abstinenta.