CROCUS

CROCUS- Stanjenel 

STANJENEL, SOFRAN

Familia: Iridaceae
Aspect: ierbos
Perioada de inflorire: primavara, toamna
Expunere: plina lumina
Udare: medie

Originare din Europa si Asia, sunt potrivite si pentru cultivarea in ghivece sau in jardinierele de pe pervaz. Florile au forma unei cupe, cu petale ascutite sau rotunjite, in nuante diverse: rosu, galben, alb, bicolore, cu puncte si striatii. Unele infloresc primavara, altele toamna.

Cultivare: Pentru cultivarea in ghiveci folositi un compost format din pamant fertil, frunze putrezite si nisip. Bulbii trebuie ingropati la o adancime de 8 cm. Cei care infloresc primavara se planteaza la inceputul toamnei, iar cei care infloresc toamna, in luna august.

Reproducere: Inmultirea se face prin transplantarea bulbilor care cresc la baza bulbilor principali.

Pericole: Pastrati bulbii intr-un loc uscat, iar daca raman in pamant trebuie udati cu prudenta si asigurati-le un drenaj perfect pentru ca ar putea sa putrezeasca.

Specii si varietati: Crocus chrysanthus, originara din Grecia si Turcia, este ideal pentru ghivece. Culoarea florilor variaza de la galben-palid pana la galben-portocaliu.
Crocus flavus este o specie robusta cu flori galben-portocalii.
Crocus sieberi infloreste la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii.
Crocus speciosus originar din Europa de Sud-Est si din Asia, infloreste toamna si are flori de culoare albastre-violet. 
 

Comentarii:

iulia postat pe 27 Octombrie 2012
clarificare
adica sofranul=brandusele noastre albastre?

TmQbTycUKyPKdMupw postat pe 07 Iunie 2012
HjDYPybwssCITTgtyu
doamne , elisa, am inebunit cand am vazut acsete flori la danes,jud mures, sunt extraordinare,am cautat pe net si nu stiu exact denumirea lor adevarata pentru a cumpara samanta, stiu doar flori de gheata. daca ai aflat spune-mi te rog si mie ca imi doresc din suflet.multumesc si te pup