Calciul si sanatatea

brocolli, o sursa de calciu

iaurtul, sursa principala de calciu

tofu

Iaurtul este doar una dintre solutiile pentru asigurarea dozei zilnice de calciu.

Calciul este important indiferent de varsta, dar cea mai buna perioada pentru construirea sistemului osos ramane copilaria, cand doza zilnica trebuie respectata cu strictete. Oasele cresc in densitate pana aproape de 30 de ani, dar peste 95 la suta din masa osoasa este acumulata pana la 20 de ani.

Din pacate cel putin in Statele Unite situatia este cel putin critica, mai ales in randul tinerilor. Aproximativ 80 la suta dintre adolescente si 60 la suta dintre adolescenti nu au in meniul lor suficient calciu. Lipsa de calciu din alimentatie predispune in timp la aparitia osteoporozei, o boala care nu are simptome in primele faze dar ulterior face ca oasele sa se deterioreze.

Potrivit aceleiasi surse nici adultii nu au suficient calciu in alimentatie. Daca in medie un american consuma 500-700 de miligrame de calciu in fiecare zi, doza minima recomandata este de 1000-1500 de miligrame.

In functie de varsta necesarul zilnic de calciu variaza foarte mult.
De la 1 la 10 ani : 800-1200 mg
11-24 de ani : 1200-1500 mg
Femeile intre 25-50 de ani : 1000 mg
Barbatii intre 25-65 de ani : 1000 mg
Femeile la menopauza : 1000-1500 mg
Barbatii peste 65 de ani : 1500 mg
Principalele surse de calciu raman lactatele, fiind necesare cam 1000 mg zilnic. Calciul se mai gaseste si in broccoli, tofu si in somon