Cateva procedee simple si eficace pentru asigurarea umiditatii atmosferice

 Rex begonia- Pulverizarea frecventa a frunzelor cu apa pura (apa de ploaie de preferinta), cu ajutorul unui vaporizator cu jet foarte fin.
Spalarea periodica a frunzelor pe ambele fete, de exemplu speciile cu frunze mari (Ficus, Dracaena, Philodendron, Aucuba, Anthurium) cu un burete sau carpa moale, procedeu ce contribuie in acelasi timp la curatirea frunzelor si la contracararea infestarii cu paianjenul rosu, paduchi lanosi si alti paraziti favorizati de ambianta uscata.

- Asezarea ghivecelor cu plante in farfurii adanci, umplute cu turba, muschi sau pietris, mentinute umede in permanenra. Apa se evapora progresiv si mentine in jurul frunzelor un micrclimat favorabil. Este un procedeu simplu si eficace.
Plasarea ghivecelor cu plante in alte ghivece goale, numite "ghiveci-pat", cu diametru mai mare si deschidere larga. Intervalul existent intre cele doua recipiente se umple cu turba sau muschi umed. Muschiul umed sau turba fibroasa se pot infasura pe un tutore fixat cu sarma spiralata, tutore ce poate fi utilizat pentru sustinerea speciilor grimpante ( Ficus repens, Philodendron scadens, Scindapus auretus, Hedera helix, etc.)

- Achizitionarea unor mici fantani decorative de apartament, prevazute cu jeturi de apa care functioneaza in permanenta in circuit inchis, asigurand in mod eficient o umiditate benefica plantelor.
Asociind mai multe specii in compozitii decorative, se realizeaza o mai buna vegetatie decat atunci cand plantele cresc izolat. Puteti realiza diverse combinatii, exploatand acest procedeu.
Exemplu de asociere a plantelor: 1.Ficus benjamina; 2. Aphelandra Squarosa; 3. Begonia Rex; 4. Pteris; 5. Croton
Se mai pot combina: 1. Cordyline;2. Sanseviria; 3. Tradescantia; 4. Hedera; 5. Aphelandra.

Foarte multi oameni se intreaba de cate ori se uda plantele de apartament pe saptamana. Un raspuns precis nu este posibil, dar trebuie avut in vedere ritmul de crestere al plantelor pe sezon, in functie de temperatura ambientala, de gradul de uscare al pamantului din ghiveci, de intensitatea luminii si de perioada de repaus. Experienta va va invata ca frecventa si importanta udarilor alterneaza in functie de perioada de crestere activa si de perioada de repaus.