Ce este un quilt ?

Quilt-ul este o minunata imbinare intre utilitate si creativitate, este arta si functionalitate intr-un produs unic, la fel de unic pe cat suntem fiecare dintre noi. Rezultatul acestei indeletniciri - o opera de arta functionala si durabila, care va incanta privirea si va ofera pentru casa decoratiuni unice, pe care nu le gasiti niciunde in Romania: cuverturi, fete de masa, pleduri pentru copii,tablouri - toate din tesaturi 100 % bumbac.

Realizat sa acopere o masa, un pat din dormitor, sa decoreze un perete, sa atarne pe spatele unei canapele sau sa inveleasca si sa incalzeasca un copil, quiltul este un "sandwich" format din 3 straturi: fata, un strat de mijloc din vatelina si dosul.

- Fata quilt-ului: stratul superior- decorativ, alcatuit in mod obisnuit din bucati mici de materiale cusute intr-o maniera artistica si creativa in blocuri, apoi blocurile asamblate impreuna.
- Vatelina: stratul care confera caldura si dimensiune quiltul-ui, poate fi din bumbac, poliester sau lana, de diferite grosimi.
- Dosul quilt-ului: stratul inferior- in mod normal dintr-o singura bucata de material, dar poate fi cusut si din mai multe blocuri decorative, la fel ca si fata.

Aceste trei straturi sunt mentinute impreuna prin ceea ce se cheama "quilting" - cusaturi unctionale si totodata decorative, realizate de mana sau de masina.

Exista numeroase tehnici de executie a unui quilt, dar cele mai cunoscute sunt aplicatiile (bucati de materiale aplicate pe un material de fond) si patchwork-ul- tehnica aparuta mai tarziu, in care fata quiltului este alcatuita din bucati mici de materiale cusute intre ele.

Quilting-ul este o indeletnicire straveche, existenta in foarte multe culturi, fiecare dintre acestea punandu-si amprenta asupra dezvoltarii ei.

Cel mai vechi quilt cunoscut este o piesa de imbracaminte, gasita pe statuia unui faraon egiptean care a trait in jurul anului 3400 i.C. Tehnica aplicatiilor a fost utilizata pentru realizarea unor obiecte decorative care impodobeau lacasurile de cult din Evul Mediu.

In America, cei care au adus si dezvoltat quilting-ul au fost colonistii englezi si olandezi, care isi faceau articole de vestimentatie care sa-i protejeze in anotimpurile reci, iar din resturi, faceau cuverturi care sa le acopere paturile.

De-a lungul timpului, quilt-urile au fost vazute ca o forma de expresie a sentimentelor, au comemorat evenimente istorice sau au celebrat momente fericite din viata lor creatorilor lor: nasteri, casatorii sau realizari pe plan profesional.

De-al lungul istoriei, quilting-ul a avut perioade de declin sau de avant. Incepand cu anii 70 quilt-ul a revenit in actualitate, si acest caracter il are si astazi. Dezvoltarea industriei textile, ca si a uneltelor si accesoriilor necesare realizarii unui quilt , tehnicile de executie diversificate, au transformat aceasta indeletnicire in arta.

La origini, quilt-ul era confectionat din resturi de materiale sau din materiale reutilizabile, astazi insa se folosesc in principal tesaturi 100% bumbac de cea mai buna calitate, care sporesc frumusetea acestuia si ii asigura o viata cat mai lunga.

Astazi, in lume, dar in special in Statele Unite, quilting inseamna expozitii, festivaluri, simpozioane, concursuri organizate de producatori de tesaturi sau de reviste, evenimente care reunesc o multime de oameni impartasind aceeasi pasiune. Cu aceste ocazii, se tin numeroase cursuri si artisti celebri impartasesc doritorilor din experienta lor.

Quiltingul inseamna si prietenii legate intre oameni de aceeasi pasiune, prietenii pe care am inceput sa le leg si eu, aici in Romania.

In strainatate, totul este la indemana celor pasionati si interesati, iar datorita Internetului, acum si pentru romani se deschid noi posibilitati.

Astazi, pentru cei care traiesc in tari cu traditie in quilting, quilturile vechi sunt mostenire de familie, transmise din generatie in generatie, au o deosebita valoare sentimentala pentru ca sunt lucrate de persoane dragi, care nu mai exista, multe dintre ele se pastreaza in muzee, iar cele noi sunt apreciate pentru calitatea deosebita, pentru frumusetea lor si pentru munca depusa in crearea lor.

Mai multe informatii: romanianquiltstudio.com