Cissus


CissusPlante agatatoare, cu tulpini sbtiri, prevazute cu ventuze care le permit sa se agate de diferite suporturi (grilaje, spalieri, scari).
Cissus antartica-planta agatatoare, rezistenta in apartamente, cu frunze pieloase, ovale, mari, cu marginea zimtata, cordate la baza, avand lungimea de circa 13 cm si 9 cm nervuri rosii alterne. Ramurile sunt lungi, ramificate, sarmentoase.
Cissus discolor-specie foarte frumoasa, cu tulpina cilindrica, prevazuta cu carcei si frunze simple, delicate, pestrite, catifelete, colorate in rosu, cu suprafata dintre nervuri de o culoare alb-argintie.
Cissus rhombifolia- denumita si vita regala, are frunzele compuse din trei foliole ale caror penduculi sunt insirati intr-un punct comun. Frunzele au forma de romb, sunt groase, dantelate, de o culoare verde-inchis stralucitor.
Speciile de vita decorativa-palisate sau lasate sa cada in cascada-cresc si se dezvolta armonios in conditiile din camere.
Inmultirea plantelor se face prin butasi-fragmente de tija, purtand fiecare cate 3-4 ochi- in martie-aprilie intr-un amestec afanat de turba si nisip.
Plantele suporta bine atat soarele cat si umbra. Vara se uda din belsug, adaugandu-se substante nutritive solubile, pulverizand apa pe frunze, lucru care opreste caderea acestora si asigura dezvoltarea armonioasa a lastarilor.
Iarna, temperatura de conservare ideala este de 10-12 grade Celsius.Udarea se reduce proportional.Aerul uscat dauneaza plantelor , provocand caderea frunzelor.
Transplantarea se face in martie, intr-un amestec constand din doua parti pamant bogat in humus, o parte pamant din frunze si o parte nisip. Se executa lucrarea de tundere a ramurilor foarte lungi, care au pierdut frunzele pentru a provoca emiterea de lastari tineri si vigurosi.
Plantele au nevoie de aer cals si umed.