Compozitia fructelor si legumelor

fructe si legume 44544In compozitia fructelor si legumelor intra in primul rand apa, si anume, in proportie de 80-90%. Bogat reprezentate sunt si glucidele si levuloza, care sunt foarte folositoare pentru organismul uman. Urmeaza in ordine acizii organici, mai ales cel malic, tartric si citric, care sunt metabolizati si transformati in organism in carbonati alcalini. Continand cantitati importante de acizi organici, ce le confera gustul caracteristic, sucurile de fructe si legume au actiune alcalinizanta asupra tumorilor organismului si asta deoarece acizii sunt metabolizati in saruri alcaline.

Bine reprezentate in sucuri sunt si vitaminele, in special cele hidrosolubile de genul vitaminei C, B1 si B2. In cantitati putin mai reduse se gasesc si vitaminele liposolubile, acestea aflandu-se mai ales in fructele oleaginoase ca de exemplu : migdalele, nucile si maslinele. Alte fructe ca lamaia, portocalele, mandarinele, migdalele, nucile si caisele, au cantitati reprezentative de vitamina A, mai ales sub forma de provitamina de genul carotenului.

Este bine sa stiti, ca unele vitamine se pot distruge in cursul pasteurizarii si sterilizarii sucurilor, ca si prin conservarea lor indelungata, de unde rezulta necesitatea consumarii acestora in stare proaspata.

Tot bine reprezentate in sucurile de legume sunt si oligoelementele minerale, care se gasesc fie sub forma de saruri organice solubile, fie sub forma de saruri anorganice. Dintre oligoelemente in cantitati mai mari se afla potasiul, calciul si magneziul. Sodiul se gaseste in fructe si legume in general in cantitati mai mici. Sarurile minerale contribuie la actiunea alcalinizanta a sucurilor.