Cum sa obtinem un ananas din fruct

Primul pas este cumpararea unui ananas. Aceasta este o problema, pentru ca ananasii copti au o concentratie atat de mare de zahar, incat intra in fermentatie in 24 de ore. Daca fructul a fost cules cand era copt, inseamna ca deja e fermentat cand ajunge in magazin. Daca atunci cand il cumparati e putin verde, e mai bine, dar nu va avea acelasi gust bun.

partea de ananas din care vor creste radacinile

Rasuciti pana se rupe coroana ananasului. Indepartati pulpa fructului pentru ca aceasta va putrezi si va ucide planta. Rupeti toate frunzele din partea de jos a coroanei (2-3 cm) - se vor vedea niste noduli mici care cresc in radacina.

ananasul se pune in apa

Puneti coroana intr-un pahar si umpleti cu atata apa cat sa fie acoperita partea de jos.

Asezati paharul intr-un loc luminos (dar nu in bataia directa a soarelui, daca e vara) si in 4-6 saptamani vor aparea noile radacini. Verificati calitatea si cantitatea apei zilnic. Unele pareri sustin ca ananasul absoarbe apa prin coroana, asa ca puteti pune apa in asa fel incat sa se adune la baza frunzei.

spalati partea inferioara a ananasului

ananasul dupa 6 saptamani

ananasul dupa 2 luni

Indiferent cat de atenti sunteti cand dati la o parte urmele de fruct de pe coroana, mai mereu raman urme mici, care, daca nu sunt inlaturate, vor dauna plantei. O metoda simpla de a scapa de ele este sa spalati baza coroanei la un jet slab de apa. De cate ori adaugati apa in pahar, verificati daca exista zone putrezite; daca da, atunci inlaturati-le cu apa. De asemenea, spalati paharul inainte de a-l umple din nou cu apa.

Dupa sase saptamani radacinile au deja 5-6 cm; atunci e momentul sa mutati ananasul intr-un pahar mai mare pentru ca radacinile nu trebuie sa fie inghesuite. De cate ori adaugati apa e bine sa adaugati putin substanta hranitoare solubila.

La doua luni dupa ce ati pus coroana in apa radacinile sunt deja lungi de 10-12 cm. E timpul sa plantati ananasul in ghiveci.

Faceti o groapa inalta de 7-8 cm adancime si turnati apa. Rasfirati radacinile si umpleti usor cu pamant. Udati bine dupa ce terminati.

Comentarii:

cos postat pe 23 Aprilie 2012
plantare annas
Eu am pus o coroana de ananas si frunzele au inceput sa putrezeasca pana la miljoc.Cum il tratez?Stie cineva?Sa imi scrieti cum sa il tratez.

nicu postat pe 27 Aprilie 2011
crestere ananas
Am deja un ananas crescut din fruct, am trecut cu bine prin iarna si acum, afara la aer si soare au inceput sa-i creasca frunzele, unele au deja peste 30 cm si a aparut si mugurul central. De cateva zile insa, varfurile unor frunze au capatat culoarea maronie si au inceput sa se ofileasca. Nu-mi dau seama care este cauza. Am aplicat o pulverizare a frunzelor cu un ingrasamant foliar universal respectand concentratia specificata pentru legume. Poate sa fie si faptul ca de cateva ori a suportat in timpul noptii temperaturi de +5 - +7 grade fiind afara ?

alen postat pe 29 Noiembrie 2009
intrevare
Voi incerca sa cultiv.O si sa zicem ca am obtinut un ananas mai pot sa incerc cultivarea cu el?

moni postat pe 28 Iunie 2009
ananas
As dori sa comunic cu persoane care au cultivat ananas in Romania