Farmecul unei case de poveste

Exista ceva atragator la toata aceasta imagine pe care am incercat sa o creem mai sus, ceva care a devenit, pentru unii, un vis implinit, desi e destul de greu sa identifici ce anume atrage. Pana la urma, toate acestea implica interioare mici, destul de intunecate si lipsa echipamentului electrocasnic de ultima generatie. In incercarea de a defini farmecul acestor ''case de poveste'', cuvinte precum confort, simplitate, caldura, intimitate, romantism, sentimentul ca esti acasa, ne sare imediat in minte, sugerand ca ideea de ''casa de poveste'' este la fel de mult o stare de spirit precum si o prezenta tangibila.

In incercarea de a capta esenta lucrurilor care ne atrag si ne fac sa visam la o astfel de casa, poate ca cel mai bine ar fi sa ne intoarcem in timp, prin amintiri, in locurile cele mai dragi noua in copilarie: ascunzisul facut de crengile atarnatoare ale liliacului batran, cazemata facuta sus, intre ramurile groase ale artarului din curtea bunicilor, dulapul din pod si ascunzatoarea secret de sub scarile interioare, etc. Ce au in comun toate aceste locuri? Cum va simteati cand stateati in ele? Si ce legatura exista intre aceste locuri si casa de poveste despre care vorbim?  

Raspunsul este foarte simplu: absolut totul. Acele locuri ascunse, secrete, pe care le stiati numai voi, copii fiind, toate fac parte din spiritul acestei case. In copilarie am gasit sau ne-am creat locuri special pentru a ne satisface o nevoie esentiala, de multe ori neconstientizata: nevoia de a ne simti in siguranta si protejati de lumea nebuneasca si periculoasa din jurul nostru. Daca stati sa analizati mai bine, daca toate acele locuri la care ne-am referit mai devreme ar fi fost mai mari, mai luminoase, mai deschise, sentimentul pe care ni l-au creat nu ar mai fi fost acelasi. Acum, cu toate ca copilaria a ramas mult in urma, nevoia de siguranta inca a mai ramas, iar cei care inteleg acest lucru, inteleg si nevoia de a avea o astfel de casa. Ea recreaza un spatiu magic, aproape misterios, un loc mic, intim, cald si linistit.

Ideea care se pastreaza este ca acest tip de casa este un loc retras, calm, in care mergem pentru a fi departe de grijile de zi cu zi - fie ca este o casuta mica, pe paja, cu vedere spre mare, pe munte, ascunsa in padure sau in plina campie, fie chiar in oras, intr-o curte destul de mare. Ea este un loc de trandaveala, in care sa ne ghemuim in pat cu o carte buna, sau in care sa stam pur si simplu, ascultand muzica. Este destul de mica pentru a putea fi decorata exact asa cum dorim: daca doriti panze de pescar atarnate pe pereti, nimic nu va impiedica sa faceti acest lucru...
 
Aceasta casuta poate deveni casa de vacanta, iar acesta este numai unul din aspectele in care o incadram. Aceasi casa poate deveni locuinta permanenta - o casa perfecta pentru pensionari, proaspat casatoriti, etc. Poate si prin simplitatea care o caracterizeaza, casa este usor de intretinut si ofera un mediu informal de locuit, confortabil. Este o casa destul de mica pentru a va lasa libertatea de a cheltui ceva mai mult pe obiecte decorative deosebite, lucrate manual de mesteri populari (obiecte pe care altfel nu vi le permiteati).

Cam asta ar fi descrierea unei astfel de case. Astea sunt elementele care ne atrag cand o vedem intr-o ilustratie, etc. Acum sa trecem la motivele practice, legate de arhitectura, din cauza carora o casa se incadreaza in aceste criterii.

- suprafata nu trebuie sa fie foarte mare (sub 100 metri patrati); proiectul trebuie sa cuprinda numai esentialul
- o usa de intrare obisnuita, care sa va faca sa va simtiti bine-veniti
- un interior nepretentios si intim - de multe ori e amenajat in jurul unei zone centrale in care sa va simtiti relaxat si confortabil
- exteriorul trebuie sa valorifice la maxim materialele naturale - lemnarie, acoperis de tigle, etc.
- detalii arhitecturale bine lucrate, uneori chiar ciudate
- prezenta perdelelor la ferestre, chiar si mai mici decat geamul, care dau un sentiment de siguranta si protectie.
 
In general casa este orientata spre sud, spre soare, intr-o gradina sau imprejurari informale si in prezenta unor elemente decorative de gradina (spaliere, porti, gard de piatra sau lemn, etc.); toate aceste elemente fac trecerea foarte fina intre natura si casa, integrand-o in mediul inconjurator.
 
Exista si alte caracteristici care ne vin in minte atunci cand ne imaginam o astfel de casa: firide ascunse, acoperisuri ascutire, tavane joase, podele de lemn natur, mobilier de lemn; acestea sunt numai cateva din elementele care fac parte dintr-o astfel de casa.

Optarea pentru dimensiuni mici nu se face de dragul de a avea o casa ciudata. Reducerea volumului face ca locuinta sa fie eficienta din punctul de vedere al consumului de energie, si astfel, costurile intetinerii sa scada mult. Banii astfel salvati pot fi apoi redirectionati inspre achizitionarea unor obiecte de arta populara. Intr-o astfel de casa, detaliile sunt foarte importante si ele sunt cele care dau farmec si sentimentul de intimitate locuintei.