Iasomie

      Iasomie                                                   

 Jasminum

Familia: Oleaceae
Aspect: Arbust
Perioada de inflorire: iunui-iulie
Expunere: Plina lumina, penumbra
Udare: Medie

 

 

Specii si soiuri: Iasminum polyanthum, Jasminum primulinus, Iasminum mesnyi, Iasminum rex, Iasminum nudiflorum.


Iasomia este un arbust cu flori foarte frumoase. Florile sunt mari sau marunte, albe, semibatute sau batute, cu parfum placut care se accentueaza spre seara. Iasomia creste foarte repede. Este putin pretentioasa, rezistenta la umbra, dar se dezvolta mai bine in locuri deschise insorite.

Se inmulteste prin lastari, butasi, seminte si prin divizarea tufei. Semintele fiind marunte se pun la adancime foarte mica, acoperindu-se cu un strat subtire de pamant.

Compostul trebuie udat abundent, iar temperatura mentinuta intre 18 -21 C.

Taierea se face dupa inflorire, deoarece florile la iasomie se fpormeaza pe lastarii anului precedent. Iasomia se planteaza primavara de timpuriu sau toamna la o distanta de 1,5 m de celelate plante din jurul sau.

Paduchii verzi care ataca iasomia se elimina cu insecticide pe baza de piretru. 
 

Comentarii:

Pop Mariana postat pe 25 Iulie 2010
Am si eu o Iasomie dar mi in Ghiveci si nu stiu daca se pune afara si este perena sau este de camera???? va rog sa ma ajutati
Daca are cineva clematite de vanzare vreau sa cumpar multumesc

ada postat pe 30 Aprilie 2010
iasomie
imi plac la nebunie iasomiile si vreau sa imi plantez si eu in curte exact soiul asta de care ziceti...intrebarea mea este cand este monentul propice pentru plantare?in ce luna? eu o sa iau de la parintii mei care au cateva tufe in curte..cum e mai bine sa inmultesc?sa smulg cu radacina cateva plante?nu prea ma pricep la gradinarit