Kalanchoe

KalancholeCultivata in Europa din 1932 (varietatea K. blossfeldiana), Kalanchoe este o planta suculenta cu frunze carnoase. Creste pana la aproximativ 40 cm inaltime si are flori sub forma de stea, in culori diverse: rosii, galbene, oranj sau violete.
Florile apar atunci cand zilele sunt scurte si dureaza aproximativ 2 luni, timp in care se succed mai multe serii de boboci.
Inmultire:
Planta perena cu vegetatie continua, Kalanchoe se inmulteste prin butasi sau seminte. Butasii trebuie sa aiba 5-7 cm si cel putin 2 perechi de frunze. Ei se planteaza in ladite sau ghivece dupa ce cateva zile au fost lasati sa se deshidrateze.
Dupa aproximativ 3 saptamani vor prinde radacini. Semanatul se face din ianuarie pana in iulie, la lumina, pentru ca semintele care sunt foarte mici sa poata germina. Planta nu suporta lumina directa. Solul in care se planteaza Kalanchoe trebuie sa fie bine aerisit si drenat. Este recomandat sa aiba in componenta: turba, nisip, pamant de gradina si scoarta de conifere. Ph-ul optim al solului trebuie sa fie de 6-7.
Rasarirea are loc dupa 7-10 zile, dar plantele vor creste incet. Repicarea se face dupa 7 saptamani, in ladite sau ghivece mici, pentru a se evita putrezirea radacinilor plantei. Temperatura potrivita pentru perioada de crestere este de 15-20 gr. C.
Vara se umbreste si se pulverizeaza cu apa rece. Udarea trebuie facuta dimineata, cu grija, pentru ca daca apa este in exces planta va deveni sensibila la boli, iar daca este insuficienta apar pete pe frunze.
Atunci cand planta este matura si acopera suprafata ghiveciulului, udarea se face pe sub frunze. Daca doriti ca plantele dumneavoastra sa aiba o talie mai compacta, atunci trebuie sa le ciupiti.
Cand fertilizati trebuie sa aveti in vedere zincul, manganul, cuprul si borul. Aveti grija sa evitati excesul de fosfor. Puteti fertiliza solul la fiecare udare sau la 1-2 saptamani cu ingrasaminte complexe. Dupa inflorire taiati varfurile lastarilor, tineti planta la umbra timp de o luna si pastrati pamantul aproape uscat. Dupa aceasta perioada, mutati planta la lumina si reluati udarea normala. In scurt timp Kalanchoe va avea frunze tinere si si va incepe un nou ciclu vegetativ.
Kalanchoe este o planta care suporta usor microclimatul din apartamentele noastre. Este binecunoscut faptul ca aici atmosfera este uscata si lumina scazuta. O planta inrudita cu cactusii, care se multumeste cu udari rare si care ne incanta cu florile sale de mai multe ori pe an. Este ideala pentru persoanele ocupate care petrec putin timp pentru ingrijirea plantelor.

Comentarii:

rrQIyAuflnUY postat pe 17 Iulie 2012
kItxTGWZqTeLgI
Victoria,am ajuns la concluzia ca anul asta nu ar mai tuebri sa adun seminte plantele mele sunt bolnave de ani de zile,tratate si au si in seminte boala,poate de aia se perpetua de la an la an si tot mai rau.Mi-e groaza sa ma gandesc ca tuebrie sa-mi schimb semintele de rosii si de vinete albe si sa cumpar altele de alte soiuri..Daca tuebrie sa fac asa mai bine renunt.Am scris destul despre gradina,iata ca e al doilea an,cine vrea sa vada si sa afle cum am facut eu,opoate face fara ca eu sa continui.Si pe urma,am inceput sa patesc chestii care nu-mi plac,lume care spune ca eu as fi spus ceva ceea ce nu am spus si asta ma supara cel mai mult.Cum poate cineva sa zica cum ca eu as fizis asa fara sa dea citat cu ghilimele??Spune si tu Victoria,am spus eu vreodata ca doua fungicide se combina intre ele si asa se stropesc rosiile??? Niciodata noi nu am procedat asa,atunci de ce as fi spus altcuiva sa faca asa??Intelegi ce zic??Doar ca oi fi dat ,asa cum se da,mai multe substante cu virgula intre ele dintre care se alege una,care o gasesti la magazin.Vine lumea si-mi cere sfaturi,le spun cum as face eu in situatiile respective,iar daca unora nu le iese,sau pur si simplu nu au facut la timp ce-am zis si le iese rau cine crezi tu ca-i de vina,hmm?M-a suparat Mihai,de la Rosii2 asa de tare,ca zau daca nu-mi pare rau.Scrie un articol in care precizeaza ca eu i-am spus sa foloseasca doua fungicide deodata .(noroc ca dupa ce am intervenit a sters).Vezi cum sunt oamenii??Desigur ca el o fi aflat asta de undeva dar, nemaistiind de la cine, mi-o pune mie in carca..Eu sunt o persoana foarte riguroasa,nu vorbesc ceva daca nu sunt sigura ca e asa,atunci de ce sa suport situatii din astea?Draga mea,multumesc ca m-ai ascultat Sunt trista