Lemnul - materialul preferat pentru mobilierul de acasa

Una dintre cele mai importante decizii in definirea interiorului si stilului unei case este alegerea mobilierului. Culoarea, materialul din care acesta este realizat, modelul, toate aceste sunt detalii de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne achizitionam piesele de mobilier.

Deoarece nu ne permitem sa schimbam mobilierul ori de cate ori apare o noua tendinta in domeniu, trebuie sa optem pentru acele piese care ne reprezinta si care pot fi utilizate o perioada mai mare de timp. Asadar, mobilierul trebuie sa ne multumeasca din punct de vedere estetic, sa fie de calitate si sa ne ofere confortul de care avem nevoie.

Lemnul este materialul de baza pentru cele mai multe piese de mobilier din locuinta. Acest material este preferat de cei mai multi proprietari deoarece este rezistent la socuri, este durabil, se incadreaza in orice stil de design interior si este foarte usor de intretinut. Dar si mobilierul din lemn poate sa difere unul de altul in functie de tipul de lemn folosit la realizarea sa. Lemul poate prezenta o duritate si o flexibilitate diferita, in functie de tipul acestuia.

Lemnul prezinta diferente si la pret, cel mai scump lemn este cel de cires si mahon, iar la polul opus se afla cel de fag. Mahonul este o specie de arbori din regiunea tropicala a Americii. Se mai numeste si acaju. Lemnul sau, intalnit intr-o varietate mare de culori, de la maro deschis pana la maro-rosiatic, este intrebuintat la confectionarea mobilei de lux. Lemnul de mahon prezinta o rezistenta destul de mare la umezeala si soare, cat si la trecerea timpului.

Un alt tip de lemn, care are o structura fina si care este de asemenea rezistent la socuri, este cel de artar. Lemnul de artar este deschis la culoare, este de duritate medie, si poate fi combinat si cu alte tipuri de lemn, precum cel de nuc sau cires. Mobilierul din lemn de artar este foarte costisitor, iar interiorul in care se doreste a fi amplasat trebuie sa fie unul somptuos.

Mult mai convenabil in privinta costurilor este lemnul de stejar. Datorita proprietatilor sale, durabilitate, rezistenta, de calitate superioara, acest tip de lemn este cel mai des folosit la realizarea mobilei. Lemnul de stejar poate fi alb sau rosu, cel alb fiind folosit si la constructia de butoaie si recipiente destinate depozitarii de lichide. Datorita texturii sale, acest lemn nu permite scurgerile. Un lemn de esenta moale, deschis la culoare, din care ies piese de mobilier simple, dar unice, este cel de pin. Acest tip de lemn poate fi vopsit si lacuit foarte usor, si poate fi folosit cu succes intr-un decor rustic sau country englezesc.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro