Mancam "rapid" sau sanatos?

fast food

mancare sanatoasa

Mancarea "pe fuga" nu trebuie sa ajunga un obicei alimentar.

Adriana Beldie, consultant nutritionist, spune ca fast food-urile consumate pe termen lung, zi de zi, duc la aparitia bolilor digestive, la cresterea colesterolului, probleme de circulatie a singelui, dereglari de tensiune si dischinezii biliare. Pentru a fi sanatosi, ne indruma sa adoptam un stil de viata sanatos: "Nu mai consum asemenea alimente de vreo 7 ani. Trebuie sa mincam cit mai natural, fara chimicale, aditivi, conservanti. Recomand mai putina carne si mai multe legume. Mincarurile rapide contin foarte multe grasimi saturate, care nu sint deloc sanatoase. Am vazut ca unele fast food-uri au diversificat gama, dar chiar si salatele lor au maioneza cu E-uri. Marii consumatori de produse gen fast food risca sa devina supraponderali. Iar, daca nu fac nici miscare si duc o viata sedentara, au toate sansele sa ajunga obezi. Iar obezitatea poate duce la aparitia multor boli de inima, la diabet, artroze si dificultati respiratorii.

Indiferent ca mincarurile "rapide" sint cumparate de la firme de renume sau de la chioscuri de pe strada, nu e bine sa mincam "pe fuga". Trebuie sa avem o stare propice ca sa ingeram hrana, sa fim relaxati, sa mestecam bine alimentul si sa nu bem lichide in timpul mesei.

"In Europa, increderea consumatorilor in produsele pe care le cumpara este data de imaginea firmei. Singurul avantaj al fast food-urilor celebre este ca mincarea cumparata din astfel de locuri este sigura din punct de vedere al calitatii", considera prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Produsele comercializate aici nu pot avea bacterii, viermi, hormoni ori alte substante chimice. Dar, din punct de vedere nutritional, aceste alimente au densitate calorica foarte mare, iar prin procesul de preparare sint devitaminizate si saracite de proteinele si oligoelementele necesare metabolismului. Consumatorii trebuie sa fie precauti la tot felul de fast food-uri obscure, care nu prezinta garantii", conchide Mencinicopschi.