Plante si legume pentru tratarea conjunctivitei

Fitoterapia se recomanda indeosebi in formele cronice sau frecvent recidivante, asigurand o protectie latenta, dar de durata. Puseele  acute ar trebui tratate medicamentos, si numai dupa aceea sa se treaca la procedee naturale, pentru fixarea efectului. Procedurile terapeutice sunt, de regula, de uz extern: spalaturi si bai oculare, comprese.

Conjunctivita este inflamatia membranei mucoase care afecteaza partea interioara a pleoapelor si globului ocular pana la marginea corneei. La tratarea conjunctivitei se folosesc galbenelele, musetelul, macesul, ceapa, morcovul, coacazele, etc.

1. Uz extern

galbeneleleGalbenelele - florile au actiune antiinflamatoare, antivirala si bactericida. Pentru tratarea problemelor oculare, cum ar fi conjunctivita, blefarita sau pleoapele ridate, se poate folosi:
- infuzia concentrata: 4 linguri de flori peste care se toarna 250 ml apa clocotita si se lasa 20-25 minute pana la strecurare;
- tinctura.
Pentru aplicarea de comprese locale, decoctul se foloseste ca atare, in timp ce tinctura se dilueaza in apa distilata sau apa fiarta si racita, in proportie de 1 parte tinctura la 10 parti apa.

Albastrelele - se toarna 1 cana cu apa clocotita peste 1 1/2 lingurita de flori uscate si maruntite, se lasa vasul acoperit timp de 20 de minute, iar cu infuzia astfel preparata se umezesc compresele puse la ochii inflamati, obositi, cu riduri sau cearcane.

ceai de musetelMusetelul - florile contin cantitati mari de substante biologic active asupra germenilor patogeni care produc si intretin afectiunile oculare inflamatorii si infectioase. Se recomanda ca musetelul sa fie folosit pentru uz extern (spalaturi locale, comprese), prin infuzii concentrate obtinute astfel: 3 linguri de flori la 1 cana de apa clocotita, lasata acoperita 15-20 minute. Inainte de folosirea infuziei pentru bai de ochi, adaugati in lichid 4 g de acid boric.

2. Uz intern

Macesul - pulpa fructelor contine cantitati mari de provitamina A, vitamina C si alte vitamine si minerale, cu actiune antiinflamatoare si revigoranta, motiv pentru care se recomanda in toate afectiunile oculare microbiene sau alergice. Modurile de folosire sunt diverse:
- consumarea fructelor ca atare, toamna, dupa caderea brumei, cand sunt rosii, moi si dulci;
- uscate, sub forma de ceai (1-2 lingurite / cana), infuzie sau decoct scurt (2-3 cani pe zi);
- sub forma de bautura racoritoare din 100 g macese si 1 l apa rece. Se macereaza 12 ore, se adauga 100 gr zahar, se omogenizeaza si se beau 2-3 cani pe zi;
- tinctura: se lasa la macerat, timp de 5-6 zile, 500 g pulpa de macese si 500 g zahar, se strecoara si peste lichidul obtinut se adauga 0,5 l alcool de 70 grade si se mai lasa la macerat inca 2-3 zile; se iau cateva picaturi, seara, inainte de culcare;
- sirop: peste 250 g macese uscate se toarna 1,5  l apa clocotita, se lasa la macerat 12 ore, se filtreaza, se adauga 1/2 kg zahar si se fierbe pana la consistenta dorita.

macese

coacaze negre

Coacazul negru - se face o infuzie prelungita (12 ore) sin 40 g muguri proaspeti la 400 ml apa clocotita, cantitate care se consuma pe parcursul unei zile. Determina cresterea acuitatii vizuale.

Ceapa - toate partile plantei contin substante biologic active eficiente in lupta organismului contra misrobilor. Consumul zlnic a minimum 2-3 cepe de marime mijlocie, de preferat in stare proaspata, asigura necesarul zilnic, atat pentru omul sanatos, cat, mai ales, pentru cel afectat  de o afectiune inflamatoare.

Morcovul - sucul de morcovi (50-250 ml zilnic, in doua doze, dimineata si seara) sau amestecul acestuia cu sucul de patrunjel sau de spanac se recomanda ca oftalmic major, in cure de 10 zile pe luna sau 3-4 luni pe an.

Patrunjelul - in afara combinatiei mai sus amintite, sucul obtinut din frunzele plantei se poate folosi si extern, pentru umezirea compreselor oculare.

Comentarii:

jzYKUAKbYMbi postat pe 15 August 2012
CtVEoxcJWDFXVz
Drumul către Europa occidentală trece pe la Budapesta, feirace popas een orașul dunărean maghiar ne dezvăluie aspecte noi ale aspectului modernist eentr-o combinație complementară cu istoria sa imperială.