Plantele sanitar

Ceapa indeparteaza mucegaiurile si ciupercile patogeneIn lumea plantelor intalnim specii care sunt rezistente la unii daunatori si care pot proteja si plantele invecinate de actiunea acestora. Rezistenta lor este data de continutul in substante precum alcaloizii, uleiurile volatile sau fitofungicidele, care indeparteaza insectele daunatoare si inhiba dezvoltarea ciupercilor patogene.

 

Cele mai cunoscute sunt usturoiul si ceapa, datorita substantei numita alicina ele protejeaza plantele alaturate impotriva ciupercilor care produc boli numite fainari si rugini. Plantate in apropierea trandafirilor, ceapa si usturoiul sunt adevarati paznici ai acestora. Si pomii fructiferi pot fi protejati de actiunea ciupercii Monilia, cultivand hrean in jurul tulpinilor.

 

Plantele aromatice precum salvia, menta, cimbrisorul, protejeaza straturile cu varza de atacul fluturelui alb, Pierris brasicae. Paduchii de frunza care produc pagube trandafirilor nu au nici o sansa sa se inmulteasca daca printre tulpinile lor plantam cateva tufe de levantica. Aceeasi actiune o au cimbrul si condurasii. Coacazul nu va mai fi atacat de rugina daca alaturi de el exista pelin.

 

Nu doar insectele si ciupercile sunt indepartate, ci si viermii de pamant sau melcii. Impotriva nematozilor putem apela cu succes la galbenele sau la craite, iar melcii sunt goniti de mirosul isopului sau al cimbrisorului.

 

Dragos Serban

27.09.2006

 

Salvia officinalis protejeaza varza de atacul fluturelui alb - Pierris brasicae

Salvia officinalis

Comentarii:

vEaiQSFJ postat pe 20 Februarie 2012
vfYVeGIPgwEXBKy
An fsiicnatang discussion is worth comment. I think that you should publish much more on this subject, it may not be considered a taboo subject but commonly people today aren't enough to communicate on like subjects. Towards the next. Cheers

Sufana Lucia postat pe 06 Noiembrie 2009
Plante sanitar
Am aplicat si eu ani la rand metoda introducerii unor plante sanitar printre plantele de cultura si am observat imbunatatiri.Fasolea creste foarte protejata daca o inconjuram de craite iar capsunilor le place combinatia cu menta. Va multumesc pentru noutatile pe care mi le-ati adus in legatura cu alte plante sanitar.

Grama Dimitri postat pe 25 Iulie 2009
Combaterea bolilor la trandafir
Ce ati scris mai sus este foarte interesant i practic. Probabil c nu o sa scap definitiv de unele afide, dar voi ncerca. V multumesc pentru sfaturi