Scaunul Barcelona

scaunAceasta piesa de mobilier moderna reprezinta o sinteza a elegantei si bunului gust. Scaunul a fost creat in anul 1929, de catre arhitectul Mies Van der Rohe in colaborare cu Lilly Reich si a fost prezentat la Expozitia Internationala de design din Barcelona, fapt pentru care i-a fost atribuit acest nume.

 

Mies a fost insarcinat de catre guvernul tarii sale sa proiecteze pavilionul national german pentru expozitia din Spania. Cladirea in sine este o sinteza a modernitatii, chiar si raportata la standardele actuale, oferind o imagine futuristica vizitatorilor de atunci. Folosirea sticlei travertin, a otelului si a mai multor tipuri de marmura, designul simplu si clar al liniilor drepte, felul in care se suprapun materialele au condus la realizarea unei constructii de un real postmodernism pentru vremea sa.

 

Dupa ce au terminat de proiectat planul cladirii, cei doi arhitecti au inceput sa lucreze la mobila de interior. Intr-un interviu acordat la un an dupa expozitie, Mies declara ca "scaunul este un obiect foarte dificil. Toti cei care au incercat vreodata sa faca unul stiu de ce. Exista numeroase posibilitati si foarte multe probleme - scaunul trebuie sa fie usor, rezistent si confortabil. Este mai usor sa proiectezi un zgarie nori decat un scaun."

 

Evenimentul de la Barcelona a reprezentat o excelenta oportunitate pentru expozanti, printre invitatii de seama numarandu-se familia regala a Spaniei si numeroase oficialitati guvernamentale din intreaga Europa. Mies a inteles semnificatia acestei provocari si a venit cu o piesa de rezistenta, originala si revolutionara pentru acea perioada. Scaunul Barcelona s-a transformat ulterior intr-un simbol al designului secolului XX, fiind fabricat si vandut chiar si in zilele noastre.

 

Designul scaunului Barcelona, realizat pe profil metalic, din piele, a fost inspirat deopotriva de scaunele pliante ale faraonilor si de taburetele in forma de X ale romanilor. Originalul a fost confectionat din doua cadre in forma de X din benzi de otel cromat si perne patrate din piele. Pentru tapiserie a fost folosita piele de porc, iar culoarea scaunului prezentat in cadrul expozitiei din 1929 era ivorie. Scaunul Barcelona de astazi nu este cu mult diferit de cel de atunci. Mies a refacut modelul in anul 1950, la trei ani dupa moartea lui Lilly Reich.

 

Pretul unui astfel de obiect exclusivist este mare (4000 euro), el justificandu-se nu numai prin reputatia creatorului sau ci si prin costurile de productie: otelul curbat tehnologic este foarte scump, iar tapiteria din piele de calitate este cusuta manual la imbinarea cu cadrul metalic.

 

Corina Dovinca

InCasa.ro