Sfaturi pentru decorarea tavanului

 

Majoritatea oamenilor petrec foarte mult timp cand isi aleg modelul pe care il vor pe pereti sau tipul de podea dar ignora mai mereu tavanul. De fapt, tavanurile vopsite in alb nu contin pigment, iar acesta este foarte important deoarece albul este o culoare si nu absenta unei culori.

Desi albul este foarte popular datorita neutralitatiii sale, nu este cea mai buna culoare pentru un tavan. Atunci cand incaperea este joasa, un tavan alb o va face sa para si mai joasa, iar cand tavanul este mai sus, albul va da o senzatie de inaltime mare. Pentru camerele care au peretii colorati optati pentru o culoare a tavanului obtinuta din amestecul celei pentru pereti cu 2 sau 3 parti de alb.

Chiar daca aveti peretii albi, asta nu inseamne ca si tavanul trebuie sa fie tot alb. Culoarea pe tavan va da camerei dimensiune si fler. Utilizand nuante blande, camera se va deschide, acestea invocand sentimente din afara. Poate fi albastrul cerului, oranjul piersicii sau galbenul soarelui.

Daca aveti o camera intunecata, ganditi-va sa dati la final pe tavan cu un lac puternic care sa amplifice lumina disponibile din acel loc. Acesta ar putea fi mai dificil, deoarece acet tip de vopsea evidentiaza imperfectiunile peretelui. In spatii mici, ca o intrare, pe tavan ar putea si pusa o oglinda care va adauga inaltime si lumina.

Daca peretii dumneavaostra au imperfectiuni, acestea pot fi mascate, de exemplu, firele de lumina pot fi acoperite cu baghete. Panourile pot fi pictate. Sa acoperiti tavanul cu tapet este de asemenea o metoda pentru a infrumuseta camera.

Puteti de asemenea sa puneti si pe perete cca 30 cm aceeasi culoare ca pe tavan, facandu-l ca o prelungime a acestuia. Astfel, tavanul va parea mult mai inalt. Acest lucru ar trebui facut numai daca tavanul este vopsit intr-o culoare deschisa fata de perete.

    www.incasa.ro

17 Mai 2007

Nicoleta Oprea