Sisteme de producere a caldurii in locuinta

incalzireProducerea caldurii sau a racorii in interiorul locuintelor are ca scop principal crearea artificiala a unui echilibru termic in vederea preintampinarii declansarii dereglarilor functiilor corpului uman (termogeneza sau termoliza). Temperatura normala a corpului fiind de 36,5 gr. C dimineata si de 36,9 gr. C seara, confortul optim este de circa 23 de gr. C.

 

Producerea caldurii se realizeaza prin doua modalitati: fie prin folosirea combustibililor fosili - din interiorul locuintei, fie prin captarea radiatiilor solare - din exteriorul acesteia. Ambele variante prezinta avantaje si dezavantaje si necesita un control atent pentru obtinerea confortului termic optim.

 

Energia produsa prin arderea hidrocarburilor este controlabila din punct de vedere al calitatii si al cantitatii combustibililor, al eficientei energetice, poate fi folosita in orice perioada a anului si adaptata oricarui concept arhitectural. Dezavantajele acestui procedeu constau in aceea ca energia este epuizabila si mai scumpa decat cea solara.  

Raspandirea caldurii in interior se face cu ajurorul corpurilor radiante, incalzite, asezate izolat: gen sobe; perimetral prin radiatoare sau prin pardoseala, plafon si/sau pereti. In functie de sistemul de incazire ales putem vorbi despre:

- incalzirea locala, realizata prin sobe, seminee sau alte echipamente este limitata de distantele dintre obiectele radiante si obiectul incalzit, de capacitatea de radiatie a materialelor, de sistemul de conduere a agentului termic prin canalele din interiorul corpului etc.

 

- incalzirea prin radiatoare cu apa calda sau cu abur este cel mai popular mijloc de incalzire, fiind adaptabil oricarui tip de locuite. Retineti ca atmosfera din camerele incalzite cu radioatoare trebuie neaparat umidificata si ca varietatea de inaltimi ale acestor dispozitive (de la 30 cm la peste 2,10 m) impune modificari de ordin arhitectural la nivelul parapetelor de sub ferestre.

 

- incalzirea prin pardoseala isi are originea in sistemul de incalzire roman, denumit hypocaust. Acesta se realizeaza fie prin introducerea unui sistem de incalzire cu apa calda ce trece prin serpentinele inglobate in sapa de beton, fie prin inglobarea unor rezistente elecrice sub pardoseala caramica. Spre deosebire de incalzirea prin radiatoare, acest sistem elimina corpurile de incalzit de pe pereti, economisind spatiul, insa prezinta acelasi dezavantaj: al uscarii aerului.

 

- incalzirea prin plafon, realizata cu ajutorul aerului cald este folosita cu precadere in halele industriale, din cauza zgomotului produs de circulatia aerului cald de sus in jos.


Incalzirea din exterior in interior se face prin captarea radiatiilor cu ajutorul captatoarelor solare pentru incalzirea apei sau prin arhitectura bioclimatica sau solara, care necesita o conceptie unica de plan de arhitectura. Avantajele majore ale acestui tip de energie - neconventionala - constau in aceea ca este inepuizabila si gratuita. Dezavantajul este acela ca nu poate fi controlata.

 

www.incasa.ro