Solul este arid?

Amenajare flori In cazul in care locuiti intr-o zona mai arida, probabil ca nu va doriti nimic mai mult decat sa puteti face ceva pentru ca proprietatea dumneavoastra sa arate mai bine si mai plina de viata. Alegerea plantelor, ca si modul in care le dispuneti pot influenta prezenta fluturilor, atrasi de aranjamentul si varietatea gradinii, ca si a pasarilor, care ar putea face si ele un ocol pe la proaspata gradina, pentru a se bucura de o clipa de liniste. Inainte de a incepe amenajarea unei gradini in locuri uscate, trebuie sa retineti ca pana si cele mai rezistente plante au nevoie de apa, mai ales in primii ani, atunci cand isi stabilesc cu adevarat radacinile in solul dur.
Conditiile de amenajare a unei gradini intr-un sol mai putin propice pentru acest lucru nu sunt total diferite fata de cele de aranjare ale unei gradini obisnuite. Tocmai de aceea nu vom insista foarte mult pe acest lucru si vom trece direct la enumerarea plantelor care se preteaza pentru astfel de aranjamente:

- Achillea Taygetea: are nevoie de foarte mult soare, necesarul de apa este mediu si se adapteaza foarte bine solului mai arid; infloreste in iulie-august, are flori galbene si poate fi utilizata atat in mijlocul gradinii, cat si pe margini
- Agastache Cana: are nevoie de foarte mult soare, nu necesita foarte multa apa, infloreste in iulie-septembrie si are flori roz; sunt prolifice, se descurca bine si in conditiile unei gradini obisnuite; are o remarcabila rezistenta la caldura atat timp cat dispune de apa care ii este necesara.
- Agastache Rupestris: are nevoie de foarte mult soare, cantitati de apa medii, infloreste in iulie-septembrie si produce flori de culoare portocalie; frumusetea sa este formidabila si se adapteaza foarte bine la solul uscat si la condiitile mai aride de viata.
- Anacyclus Depressus: are nevoie de foarte mult soare, de apa putina, infloreste devreme, in primavara si are flori rosii; se descurca si ea de minune in soluri aride.
- Armeria Maritima: are nevoie de mult soare, de apa in proportii medii, infloreste in primavara si are flori roz; este o favorita a gradinilor realizate pe piatra, iar atunci cand este foarte cald, nu strica totusi sa o udati zilnic, chiar daca nu cu multa apa.
- Artemisia Abrotanum: are nevoie de soare, chiar in exces, nu necesita mari cantitati de apa, infloreste in iulie-august si are flori galbene; este o planta foarte puternica si rezistenta la conditii vitrege.
- Calylophus Species: are nevoie de mult soare, apa putina, infloreste de doua ori, primavara si vara, are flori galbene; nativ este o floare care creste in salbaticie.
- Echinacea Purpurea: are nevoie de soare in exces, cantitatile de apa necesare sunt medii, infloreste vara, tarziu, are flori roz sau galbene; cade la pamant in perioada iernii, dar se intoarce in forta primavara.
- Gaura Lindheimeri: are nevoie de soare, cantitatile de apa necesare sunt medii, infloreste in iulie-sptembrie, are flori albe sau roz; atunci cand infloreste, aminteste cumva de un paianjen, avand petalele indreptate in mai multe parti.
- Hymenoxys Scaposa: are nevoie si ea de tot soarele posibil, cantitatile de apa necesare sunt mici, infloreste in aprilie-august si are flori galbene; este, practic, vorba de o margareta care iubeste caldura si conditiile uscate.
- Oenothera Berlandieri: are nevoie, ca si celelalte, de soare, de apa putina, infloreste in iulie-septembrie si are flori roz; este o planta care iubeste foarte mult caldura, terenul uscat si poate creste cu usurinta chiar si pe zonele pavate.

Exista foarte multe alte plante care pot fi folosite pentru a amenaja o gradina in conditii mai putin prielnice, dar cele redate mai sus va vor face, cu siguranta, alegerea mai usoara.