Stilul de amenajare etno: India si Africa

Reteta stilului etno este urmatoarea: se ia gama de culori din India, matasea naturala din China, bambus din Japonia, ornamente africane, sapun din Siria, poncho-uri din Peru...

Etnologia este stiinta, invatatura despre popoare. Stilul etnografic se refera la traditie, obiceiuri, religii sau circumstantele vietii altor grupe culturale. Acesta se orienteaza dupa modelele traditionale, le reinterpreteaza sau le amesteca intr-un mod total opus. Rezultatul este o combinatie a unor istorii vechi de mii de ani.

stil etno

 stil etno

India

Pudra colorata este amestecata cu apa si simbolizeaza semnul sacru indian "Tika" care este pictat pe frunte. Cultura indiana este caracterizata in mare parte de hinduism, iar cei care apartin acestei religii o percep ca pe un mod de viata. De asemenea aceasta este in stransa legatura cu lumea minunata a culorilor.

Peste 300 de plante sunt folosite in scopul de a extrage minunatele culori. Albastrul este de pilda culoarea zeilor: imaginile religioase au pe fundal de cele mai multe ori aceasta culoare.

Alb este culoarea doliului, galben cea a pamantului si portocaliu reprezinta culoarea pielii zeilor. Din aceasta cauza poarta calugarii hindusi robe portocalii. Rosul - in cultura indiana - este culoarea frumusetii si a norocului.

Africa

Cultura africana este caracterizata prin forme si culori clare. Pe acest continent se regasesc numeroase triburi care au traditii si obiceiuri proprii, iar stilul de viata este diferit de la un trib la altul. Daca ne gandim la Africa, ne vin in minte automat modele grafice, culori de pamant si materiale naturale. Intr-adevar asa este: modelele predominante constau in semnele clare ale unei limbi constituita din forme.

Spre exemplu, trei cercuri desenate unul in interiorul celuilalt este simbolul stapanirii, iar o scara cu patru lati reprezinta mortalitatea. O vece zicala spune ca "nu exista niciun secret intre un barbat si taburetul/scaunul sau". Taburetul/scaunul reprezinta pe acest continent o piesa foarte valoroasa de mobilier. In multe triburi traditionale acesta poate fi un cadou foarte potrivit de la tata catre copil. Poate fi chiar si un dar de nunta.

Taburetul este foarte usor de transportat si folosit in mai multe scopuri. Poate fi transformat dintr-un obiect comun, in scaunul unui conducator.

Surse foto:1, 2

InCasa.ro

Comentarii:

jQtEDTWkeKzqiZ postat pe 17 Martie 2012
ryKfJVpEerhVqS
sinisteanu: nu limitez vrhiaa in nici un fel. nu este vorba doar de bucuresti sau de Romania. Pot fi imagini de oriunde sau oricand, important este sa gasim un impact vitual, sa avem imagini ce au valoare documentara, inedite, cu mesaj, etc.