Stiluri decorative - trecere in revista

Stiluri decorativeCunosterea diferitelor stiluri decorative este esentiala atunci cand doriti sa va amenajati locuinta. Motiv pentru care, in randurile de mai jos, veti gasi o descriere succinta a diferitelor stiluri din designul interior, inclusiv a accesoriilor si culorilor care insotesc in mod traditional fiecare stil in parte.

 

Art Deco - a existat ca stil major in arta europeana inca de la inceputul anilor 1910, fara a avea in schimb acest nume consacrat, nume pe care l-a dobandit in urma expozitiei mondiale din anul 1925, de la Paris, fiind o abreviere pentru "Exposition Internationale des Arts Dcoratifs et Industriels Modernes". Se impune atat in design, cat si in arhitectura, moda, arte vizuale, cu precadere in anii 1920-1930 si pana la inceputurile anilor 40, cand incepe treptat sa-si piarda din notorietate. Particularitatile sale au influentat si influenteaza inca stilurile decorative contemporane. Art Deco este un stil geometric si elegant, caracterizat prin accente in oglinda (simetrie), linii stralucitoare in ceea ce priveste mobilierul de lemn, blaturi de sticla si elemente de feronerie (in special crom), precum si culorile vibrante. Fiind, la originea sa, o combinatie intre mai multe stiluri decorative: cubism, modernism, futurism, constructionism si Art Nouveau, ArtDeco, este considerat a fi un stil eclectic, care se adreseaza unui public extravagant, stilat, cu spirit estetic de finete.

 

Art Nouveau - un predecessor al stilului Art Deco, a aparut in Franta, intre anii 1890 si 1910, putand fi considerat un fel de miscare artistica de tranzitie, un preludiu a ceea ce urma sa devina modernismul secolului 20. Este usor de recunoscut datorita liniilor sale curbe, ondulate, care "curg" firesc, fiind pline de ritmuri sincopate. Art Nouveau a promovat consecvent utilizarea extrem de stilizata a motivelor existente in natura, extinzand domeniul "natural" la orice inspirat de viata, de la ierburi marine la muguri florali si de la formele nevertebratelor, ale insectelor in special, la curbele ce se regasesc in feline si pasari rapitoare. Acestui stil ii sunt caracteristice si lampi Tifany.

 

Stilul clasic - aminteste de Grecia antica, mai ales prin folosirea stalpilor si a coloanelor, atat in designul interior, cat si in ceea ce prinveste mobilierul. Margini din marmura ale meselor, tapiseriile/goblenurile si candelabre din cristal reprezinta accentele folosite in stilul clasic. Stilul clasic e caractarizat, prin insasi natura sa, de ampla utilizare a lemnului, mai ales a mobilierului din sufragerii, din lemn de cires si de gorun, dar si de mahon si lemn masiv. Mobilierul din lemn masiv este bogat ornamentat cu motive animale sau mitologice si tapisat in materiale pretioase. Traditia pretinde ca mobilierul de sufragerie sa aiba o vitrina pentru a fi expuse portelanuri si ceramice pretioase, servicii de cristal si argentarie. Apoi, tapiserii si draperii din materiale velurate sau din tesaturi lucioase sau semilucioase, cu dungi, flori sau dintr-o singura culoare.

 

Stilul Colonial - isi are inceputurile in sec. al XVIII-lea, cand un rege suedez, Gustav al III-lea, introduce stilul baroc francez in tara sa, adaptandu-l la traditiile si arhitectura acesteia. Stilul colonial este un stil mai simplu si functional, caracterizat prin alternante de culori luminoase si inchise, dar intrutotul na­turale. Culorile pamantii, obtinute din pigmenti de minerale si plante, precum si albul, galbenul crem, culoarea migdalei, ocru, rosiaticul si marourile ciocolatii, bejurile si verzuiurile sunt specifice paletei colo­ristice dominante. Ca accesorii specifice stilului colonial sunt de retinut: oglinzile plasate pe tavan, lungi i inguste, cu rama de mahon sau nuc; ceasuri cu picior propriu, inalte, ce reproduceau sunete simple sau imitau celebrul Big Ben. Alte accesorii semnate de acest stil sunt tablourile de tip portret: mai intai pictate de artisti, iar mai apoi inlocuite de fotografii, insa intotdeuna de dimensiuni mari, plasate in living, dining i holuri, serviciile de masa din portelan chinezesc sau de Bavaria erau elemente de recuzita nelipsite. De asemenea, broderiile deosebite, cu lana policroma pe diferite materiale, alaturi de vase cositorite serveau drept accesorii.

 

Stilul Contemporan - sau modern poate fi considerat un stil confuz, fara trasaturi ferme si greu de diferentiat de alte stiluri de design contemporane. Acest stil se numeste contemporan in primul rand pentru ca a inglobat numai trasaturile de design specifice sfarsitului de secolul XX. El este considerat prin excelenta un stil urban, in care primeaza functionalitatea si simplitatea. Cele mai importante elemente sunt: culorile contrastante, accentele metalice, texturile naturale, lemnul si lumina.

 

Va urma!

 

www.incasa.ro

 

Comentarii:

luONSYuG postat pe 11 Ianuarie 2012
EjIcASKiOif
You can always tell an epexrt! Thanks for contributing.

Elena Constantin postat pe 17 Mai 2009
comentariu
Interesant si la obiect articolul,astept va urma.