Taieri in uscat, taieri in verde

fermaTaieri in uscat, taieri in verde. Experienta a stabilit ca nu toate anotimpurile sunt propice taierilor. Restrictiile sunt legate de parametrii climatici specifici fiecarui anotimp, dar si de faza de dezvoltare vegetala a plantelor intr-un moment dat. In general vorbim de taierile de iarna (in uscat) si de taierile de vara (in verde).

Taierile de iarna

Agrisul si coacazul pot fi taiati inca din ianuarie sau februarie. Pot urma geruri serioase care nu le pot provoca daune mari. Rugul de mure este insa sensibil la ger si nu i se vor aplica taieri mai devreme de inceputul lunii aprilie. Tot la inceputul lui aprilie se pot scurta nuielele purtatoare de rod ale zmeurului care au crescut prea mult.

In cazul pomilor fructiferi, taierile in uscat trebuie sa inceapa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri mari. Statistic, inceputul lunii martie poate fi favorabil inceperii lucrarilor de taiere in uscat, in livezile de pomi. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot urma. Sensibilitate sporita la ger au urmatoarele specii: piersic, cais, par, prun. Marul este si el sensibil la ger.

Taierile de vara

Taierile de vara pentru pomii fructiferi pot fi facute de la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie. Aceste taieri debuteaza cu ruperea lastarilor cu crestere incomoda - crescuti pe lemn destul de vechi si care prin dezvoltare pot deranja ramificatiile normale ale pomului. Acesti lastari pot fi rupti cu mana inainte ca acestia sa depaseasca 15-20cm. Taierile de vara incep cu adevarat la sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august, atunci cand ramificatiile scurte au format muguri terminali. Sporul anual incepe sa se stabilizeze si taierile nu mai pot declansa reactii nedorite (lastari din cioturi sau ridicarea varfurilor mladitelor orizontale).

Pentru pomii fructiferi care cresc puternic dar au o productie redusa, o taiere pentru iluminare incepand cu mijlocul lunii august poate determina o linistire a cresterii mladitelor si o crestere a productiei. In cadrul acestei actiuni se inlatura parti intregi de crengi, chiar daca pe ele se afla si fructe. Experienta a dovedit ca merii supusi acestor operatii au rodit mai bine, si-au imbunatit simetria. Taierea de vara se poate aplica samburoaselor timpurii dupa recoltare.