Unelte folosite la montarea placilor ceramice

Va prezentam cateva poze si descrieri ale uneltelor folosite la montarea placilor de ceramica. Primele 4 din lista sunt unelte de esentiale de care aveti nevoie de fiecare data cand montati placi de ceramica.

Taietorul de ceramica

Pentru taieturi precise, taietorul de ceramica este cea mai buna unealta atunci cand realizati  dumneavoastra montajul. Fixeaza placa intr-un cadru in timp ce dumneavoastra crestati placa cu o rotita mica. Crestati de mai multe ori daca aveti o placa mai groasa.

Apoi apasati in jos pe maner si placa se va crapa pe linia crestata.

Taietor faianta  Taietor faianta

Taietoarele de ceramica se gasesc in magazinele de ceramica, dar ar fi mai bine sa inchiriati unul daca un intentionati sa montati pera multe placi pe viitor.

Sfat: inainte sa folositi taietorul de ceramica, ungeti bara de ghidare si rotita de crestare. Pentru a mentine taieturile curate, rotita de crestare trebuie inlocuita imediat ce incepe sa se toceasca.

Clestele pentru ceramica

Folositi clestele pentru ceramica cand faceti taieturi neregulate. Crestati placa cu un taietor de sticla sau un cutit utilitar. Ciobiti apoi bucati mici de ceramica pana cand indepartati bucata dorita. Ajuta sa crestati carouri in zona pe care doriti sa o indepartati. Asta va va ajuta sa ciobiti bucati mici.

Trebuie sa fiti rabdatori cand folositi un cleste de ceramica, daca ciobiti bucati prea mari puteti depasi linia crestata si astfel trebuie sa o luati de la inceput.

Clestele de ceramica va lasa portiuni zimtate pe placa, asa ca acestea trebuiesc folosite in zone mai putin vizibile sau veti chitui zona respectiva.

Sfat: bucatile ciobite cu clestele au tendinta de a sari, asa ca protejati-va ochii.
 
Mistria zimtata

 
Mistria zimtata este folosita pentru a intinde si a amesteca adezivii pe suprafata montanta.
Doua laturi ale mistriei sunt zimtate cu zimti in forma de “V” sau dreptunghiulari.
Folositi partea cu zimti dreptunghiulari pentru intinderea adezivului pe suprefetele orizontale, si pe cea cu zimti in forma de “V” pentru suprafetele verticale. Aceste mistrii pot avea adancimi diferite ale zimtilor. Folositi o mistrie care are adincime zimtilor doua treimi din grosimea placilor ce urmeaza a fi montate.

Mistrie zimtata

Daca nu doriti sa investiti prea mult in mistrii, puteti achizitiona unele mai ieftine din plastic.

Sfat: O alta unealta folositoare pentru a amesteca adezivul si pentru a-l intinde in zonele mai inguste, este mistria de margine.

Paleta de chituit

Paleta chituit

Paletele de chituit sunt mistrii din cauciuc sau cu fete dintr-un material spumos, folosite la chituirea rosturilor dintre placi. Folositi miscari rapide in diagonala si inainte si inapoi pentru a impinge chitul in rosturile dintre placi. Odata ce rosturile au fost umplute, folositi muchia ascutita a paletei pentru a indeparta surplusul de chit de pe placa. Va trebui sa tineti paleta in pozitie de 90 de grade pentru a face asta. Din nou, miscarile in diagonala sunt foarte bune pentru aceasta operatiune.
Asemeni celorlalte unelte, aceste palete le gasiti la magazinele de ceramica.

Bomfaierul

Daca v-ati pierdut rabdarea (si placile) folosind clestele de ceramica pentru taieturi neregulate, incercati un bonfaier cu o panza speciala pentru ceramica. Va dura mai mult decat cu clestele, dar veti obtine o taietura mult mai precisa si nu va lasa placa zimtata.

Optional: Pentru taieturi perfect circulare, folositi o freza speciala de ceramica montata la bormasina.

 
Piatra de polizat

 
Dupa ce ati taiat placa este bine sa finisati muchia taiata cu o piatra de polizat sau cu abraziv pentru ceramica.
In caz contrar, puteti avea terminatia cu o muchie ascutita care va ramane in parte expusa chiar si dupa ce chituiti placa.

Circularul cu baie

Circularul cu baie este folosit frecvent de catre profesionisti pentru taieturi precise, cu muchii curate si netede. Taierea se face cu o panza diamantata, muiata in apa pentru a se pastra rece.
Aceasta unealta este indicat a se folosi cand aveti foarte multe taieturi de facut.

Fierastraul pentru glafuri

Cateodata este mai usor sa taiati partea de jos a tocului usii decat sa decupati ceramica pentru a se mula in jurul tocului.

Asezati fierastraul pe o placa de ceramica, sub placa introduceti o bucata de carton care sa tina placa la nivelul pardoselii finite. Dintii fierastraului sa taie in glaf.

Comentarii:

GjIQlClcIIsDi postat pe 16 August 2012
ZgHfiSftjPBBbNNr
Hi !Good call for walleyball ! Thanks for the link torwads boiteaoutils.I guess there would be a lot to gather in France or in Italy right now that would be a materialization of the sly neo-facism that is ambient there.