Zmeur

Zmeura produce fructe delicioase. Este foarte potrivita cu climatul Romaniei. Exista trei varietati de zmeura: rosie, galbena si neagra.
Unde cultivati zmeura?Zmeura
Cea mai importanta cerinta a acestei plante se refera la tipul de sol. Are nevoie de un sol umed, dar accepta si solurile putin mai nisipoase, atata timp cat sunteti pregatit sa le udati saptamanal in lunile mai calde de vara. Pentru rezultate foarte bune, solul trebuie sa fie neutru din punct de vedere chimic.
Fructele de zmeura ies destul de tarziu, asa ca nu este nevoie de o ingrijire speciala impotriva inghetului. Zmeura creste in salbaticie in tinuturile impadurite, asa ca umbra nu constituie o problema pentru aceasta planta.
Cand sa plantati zmeura?
Luna octombrie este luna perfecta pentru plantarea zmeurei, dar ea poate fi sadita si in luna martie, daca vremea si solul permit acest lucru.
Pentru a planta zmeura, sapati un sant de 30 de cm adancime si un metru latime. Daca plantati mai mult de un singur rand, lasati aproximativ 1.7 m intre randuri, pentru a permite radacinilor sa se raspandeasca liber , si pentru a putea aduna fructele vara.
Zmeura are nevoie de suport. Instalati suportul dupa ce ati sapat santul, dar inainte de a planta. Planta nu trebuie legata strans de acest suport.
Puneti zmeura in santul sapat, cu plantele la 45 de cm una de alta, si acoperiti radacina cu pamant. Acest lucru va ajuta la formarea unor radacini mai viguroase.
In sfarsit, taiati planta pana ajunge la cam 15 cm de nivelul solului. Acest lucru poate parea putin drastic, dar daca retezarea nu se face corect, planta va fi serios slabita.

Comentarii:

Vlad postat pe 03 Noiembrie 2013
cultivare
Nu este nimic corect , zmeura se cultiva cu totul alt fel , radacina trebuie sa fie nu mai adinc de 10 cm . da nu 30 cm. si se planteaza trei plante la un metru distanta intre rinduri 70 cm. planta la sadire se reteaza , se lasa 3_4 ochiuri adica muguri care le gasim pe planta . Eu ma ocup cu zmeura de 7 ani si o lucrez pe o suprafata de 0.7 h.

SAV SAMUEL-IOAN postat pe 22 Noiembrie 2011
cultivare zmeura
sun interesat sa cultiv zmeura.dar sunt interesat sa 'stiu' cum se cultiva si cum sa lucrez pentru a face un lucru de calitate.

Corneliu postat pe 07 Aprilie 2010
zmeur
Este interesant.De unde se poate cumpara butasi de zmeur?