Clasic, modern sau un amestec colorat de stiluri?

camera colorataTrend 2012: Clasic, modern sau un amestec colorat de stiluri?

Designul clasic se axeaza de regula pe materiale precum lemnul, metalul, plasticul si materialele textile. La prima vedere pare ca nu se deosebeste din aceasta perspectiva cu nimic fata de celalalte stiluri, insa daca aruncam o privire mai atenta putem constata ca suprafata materialelor folosite este una delicata, in detaliu finisata, lacuita si bine lustruita. Exista totusi cateva detalii presarate care nu lasa ca intreaga imagine a unei incaperi mobilata si decorata in stil clasic sa devina prea rece: pernele moi din materiale moi sau cuverturile si alte accesorii din lana sau mohair.

Simplitatea formei si a stilului

Designul clasic se caracterizeaza prin simplitate si claritatea formelor si nu este de mirare ca de-a lungul timpului acesta a ramas in moda si in preferintele marilor creatori. De pilda piese de mobilier vechi de peste doua decenii sunt la fel de actuale ca in epoca in care au fost create. In plus patina timpului le-a conferit si cel putin un dram de valoare.

Astazi designul clasic se impleteste foarte frumos cu cel modern, ale carui caracteristici de baza sunt de asemenea simplitatea, suprafetele plate foarte bine polisate si nu in ultimul rand ergonomia. Este binecunoscut faptul ca in stilul modern nu trebuie sa lipseasca cele doua culori pereche: alb - negru. Trebuie insa sa avem grija ca elementele moderne impreuna cu acest duo alb - negru sa nu estompeze farmecul pieselor clasice. Cu alte cuvinte incaperea nu trebuie sa aiba un aer futurist, “cool”, proportiile trebuie pastrate pentru a avea un echilibru intre cele doua stiluri de amenajare.

O alta forma prin care putem schimba aspectul locuintei noastre este aceea de a adopta un amestec de stiluri impreunat cu o varietate larga de culori. In primul rand ne putem juca cu materialele, astfel suprafetele mate vor arata foarte bine asezate langa cele stralucitoare. De asemenea la fel se va proceda si in cazul culorilor: nuantele pale langa cele tari, iar cele inchise si reci langa cele deschise si calde.

O canapea noua in living si o lustra reconditionata, veche poate de zeci de ani, confera incaperii un aer aparte. Totusi pentru a nu se crea un haos si o atmosfera incarcata, ci totul sa ramana in echilibru, fiecare accesoriu sau piesa de mobilier trebuie sa detina propria “pereche” in incaperea respectiva, care sa provina din aceeasi epoca sau din acelasi cerc cultural.

Puterea culorilor dintr-o incapere este fantastic de mare si joaca un rol foarte important in domeniul amenajarilor interioare si nu numai. Este indicat sa incepem cu nuante inchise, pe care sa le stilizam cu ajutorul culorilor tari, deschise sau pastelate. Astfel daca alegem sa varuim peretii intr-o culoare inchisa accesoriile decorative sau celalate pete de culoare vor iesi foarte frumos in evidenta, iar nuantele vor fi aparent mai intense. Cel mai bine din punct de vedere estetic este ca in incapere sa nu predomine mai mult de doua culori, deoarece daca sunt mai multe vor incarca atmosfera, iar efactul va fi unul negativ.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro