7 lucruri pe care nu le stiai despre plante

De-a lungul timpului, plantele ne-au furnizat hrana, adapost, caldura, combustibil, medicamente si textile. Dar cu toate astea, exista inca foarte multe lucruri pe care nu le stim despre plante. Stiai ca:

1. Baobabul poate trai pana la 5000 de ani ? Pe lista arborilor longevivi urmeaza maslinul, care poate atinge varsta de 2000 de ani, apoi stejarul (1600), teiul (1150), cedrul (800), parul (400), chiparosu (350) si ulmul (335).

2. Exista plante capabile de miscari rapide chiar si in absenta vantului? O astfel de planta este Telegraful (numita si planta care danseaza), intalnita de obicei in Asia, dar si in sudul Pacificului. Planta are uluitoarea abilitate de a-si scutura frunzele, in timp ce acestea se rotesc in jurul axei lor.

3. Nucsoara este otravitoare? Originara din Insulele Molucce (sau Insulele Mirodeniilor), dar cunoscuta si in Egiptul Antic unde era folosita la imbalsamare, nucsoara cruda este extrem de toxica, producand halucinatii sau chiar moartea. Inghitirea a 2 grame de nucsoara da aceleasi efecte ca luarea de amfetamine dar va da si ameteli, febra si dureri de cap. Ingerarea a 7,5 grame vor cauza convulsii, iar 10 grame vor da halucinatii. Cea gasita in comert este procesata si nu este toxica.

4. Mimoza isi strange frunzele la atingere ? Daca socul este mai mare se strange toata planta si revine la normal dupa aproximativ treizeci de minute.

5. Smochinul “depinde” de viespea de smochin pentru a se reproduce? Dupa cum probabil stiti deja, intre plante si insecte exista o relatie foarte importanta. Plantele le asigura insectelor hrana iar aceste ajuta la polenizare.

6. Exista o floare cameleon? Aceasta floare Isi schimba culoarea de cateva ori pe zi, dimineata este alba, apoi roz, la pranz este rosu aprins, seara este violeta, apoi violet inchis, iar noaprea devine din nou alba.

7. Exista o floare atat de mica incat nu poate fi vazuta cu ochiul liber? Este vorba despre planta Wolffia arrhiza care face cele mai mici flori din lume. Fiecare floare masoara aproximativ 0,6 mm lungime si 0,3 mm inaltime. Aceasta floare creste in Australia si apare la suprafata baltilor sub forma unor pelicule verzi. Pentru a putea admira aceasta floare este nevoie de o lupa.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro