Accesorii inedite

De multe ori cele mai interesante accesorii pentru o locuinta deosebita provin din cele mai diverse medii, fiind de cele mai multe ori improvizatii realizate cu talent si bun gust, mult mai placute pentru oricine decat accesoriile scumpe si stas, pe care le puteti gasi in orice magazin. Aproape orice poate deveni altceva cu putina munca si o idee buna. Un dulapior vechi, un scaun decolorat si subred, un cos de paie uitat intr-un colt, o fotografie veche, despre care nu mai stiti exact pe cine reprezinta, toate pot deveni obiecte frumoase, care sa reflecte stilul locuintei.

 

Dar nu toate aceste comori pot fi gasite chiar in locuinta dv, daca nu ati avut sansa de a sta intr-o casa veche, in care mai multe generatii sa fi lasat diverse amintiri. Trebuie sa cautati pe la prieteni si vecini, sa le dibuiti prin talciocuri, targuri sau magazine de antichitati, din fericire adesea la preturi ridicole, sa aveti pur si simplu sansa de a da peste ele din intamplare.

 

O astfel de comoara poate fi un banal cufar vechi, tot mai greu de gasit astazi din cauza lipsei de utilitate. In definitiv, cine mai cauta cufere in zilele noastre ? Tocmai de aceea cele care exista sunt cu atat mai pretioase, si in consecinta mai scumpe din pacate. Copiii vor vedea in el o lada cufarde comori a piratilor, adultii vor vedea un loc pentru depozitarea unor amintiri pretioase. Oricum l-ati vedea si oricum ar fi, este cu siguranta un accesoriu deosebit. Daca doriti sa il folositi in scopul pentru care a fost construit nu uitati de reparatiile si renovarea absolut necesare. Niste culori vii si desene haioase ar putea insemna foarte mult, dar la fel de bine puteti alege o paleta cromatica clasica, stilata, serioasa.

 

Daca doriti sa il folositi si pentru alte idei de mobilier-minune, un cufar poate deveni o ingenioasa masuta de cafea in sufrageria familiei, daca partea de sus este dreapta. Daca nu, puteti sa atasati un geam rezistent taiat pe masura sau o placa din lemn de calitate. Cufarul poate fi asezat in dormitor, avand rolul unei noptiere deosebite, poate fi pus pe hol, pentru ca musafirii sa il admire, poate fi folosit ca taburet improvizat dupa ce ati pus o patura groasa si o perna deasupra.

 

O alta idee este sa folositi vechile boluri din sticla pentru decorarea camerei. Deseori trecute cu vederea si considerate simple kitschuri invechite, aceste boluri pot pune in valoare o masa sau un bufet. Modelele mai vechi, atatea cate au fost pastrate, impresioneaza nu doar prin patina pe care timpul a lasat-o asupra lor, ci si prin modelele cu care sunt decorate. Acest stil a inceput sa boldispara, fiind astazi tot mai rar intalnit, preferandu-se suprafetele perfect drepte, dar in acelasi timp reci si straine. Un astfel de vas ornamental poate fi pus in centrul unei mese pregatite pentru oaspeti, pe masuta de cafea, pe marginea semineului sau in biblioteca.

Pentru un efect deosebit puteti umple aceste boluri cu petale uscate de flori, amestecate cu saculeti cu plante aromatice, realizand astfel impresionante potpuriuri. In locul petalelor puteti folosi mici lumanari parfumate, margele sau, daca vasul rezista, monezi. Orice obiect mic merge, mai ales pentru ocazii festive.

Nu in ultimul rand o camera altfel mohorata si conventionala poate fi readusa la viata in cel mai simplu mod printr-un banal cos impletit. Este mai bine sa alegeti un cos din pai decat unul din rachita, acestea fiind prea inchise la culoare si parca prea rigide pentru o atmosfera vesela. Dar gasirea unuia potrivit s-ar putea sa nu fie o treaba prea usoara, pentru ca impletirea lor nu mai este o ocupatie populara astazi.

Un cos mic plin cu mere, portocale si alte fructe, asezat pe masa din sufragerie sau in bucatarie va parea foarte primitor oaspetii. Pentru semineu sau pentru birou folositi unul similar, dar incercati sa-l umpleti cu conuri de brad.

Pentru sufragerie mai puteti sa folositi si flori sau un cos de mari dimensiuni, in care sa puneti o jucarie de plus, inconjurata de flori.

Uneori tocmai aceste mici detalii aparent insignifiante vor schimba totul.