Amenajarea locului de joaca pentru copii

loc de joacaCopiii se joaca intotdeauna cu foarte mare placere indiferent de loc sau de timp. Acum, ca a venit vara si cel mic poate profita de zilele cu soare si isi poate consuma energia in curte sau in gradina de ce sa nu-i pregatim un loc special unde sa se poata desfasura in voie? Si ce poate fi mai potrivit decat o zona amenajata cu nisip, in care cel mic sa intre in lumea fascinanta a regilor si a reginelor cladind cetati si palate din nisip!

Acest loc de joaca poate fi foarte usor amplasat in gradina daca il achizitionam gata asamblat din magazinele de specialitate, insa mult frumos ar fi - atat pentru cei mari cat si pentru cel mic - sa-l construim chiar noi. Satisfactia pe care o vom avea dupa ce vom vedea rezultatul va fi una de nedescris, iar responsabilitatea pe care o conferim copiilor in timp ce lucram la noul loc de joaca este una constructiva pe care ei nu o vor uita.  In plus, un al avantaj pe care-l avem daca alegem sa construim singuri “micutul paradis” este acela de a-l proiecta exact asa cum isi doresc cei mici, acoperind astfel toate necesitatile si toate placerile lor.

Creativitatea si buna vointa nu sunt totusi de ajuns pentru a realiza un loc de joaca sigur. Trebuie sa respectam cateva indicatii si reguli privitoare la partea tehnica, la constructia lui. Inainte de a aduce nisipul si de a-l ingradi cu cateva scanduri trebuie sa sapam o groapa adanca de aproximativ 30 cm. In aceasta groapa vom aseza un strat de pietris, pe care il vom fixa bine batatorindu-l cu o masina speciala. Acest strat de pietris va avea grija ca in locul de joaca sa nu ramana si sa balteasca apa dupa ploaie, ci sa se scurga bine in pamant.

Marginile cu care vom ingradi zona cu nisip trebuie fixate foarte bine, astfel incat sa nu se transforme in surse de pericol. Se folosesc mai multe materiale pentru aceste margini, insa cele mai indragite si mai des intalnite sunt lemnul si piatra. Pe langa aspectul util si sigur trebuie sa ne gandim desigur si la cel estetic. Astfel un loc de joaca cu nisip, ingradit cu pietre in aceeasi culoare sau in diferite culori va reprezenta un adevarat “highlight” decorativ pentru gradina noastra. Indiferent de ce alegem, important este ca marginile sa fie fixate in ciment pentru a nu surveni incidente neplacute.

Se pune apoi intrebarea, ce fel de sortiment de nisip ar trebui sa alegem? Poate ca nici nu ne gandim cat de grea poate fi alegerea si cate de multe sortimente de nisip exista pana nu suntem pusi in fata faptului implinit. In primul rand, diferenta dintre sortimente consta in finetea boabelor de nisip. Din cele mai fine sortimente, cei mici pot pregati cele mai delicioase “prajituri”, deoarece cu cat este mai fin, cu atat mai frumoase vor iesi formele.

Imagine: maria-bechthold.de

A.V.
InCasa.ro