Anemia

Lipsa hemoglobinei din globulele rosii, aceste transportoare ale oxigenului in intregul organism sta la baza aparitiei diferitelor tipuri de anemii. Paloarea pielii si a mucoasei bucale, epuizarea resurselor energetice, care se manifesta prin oboseala accentuata, respiratia intretaiata, dificultatile de concentrare, accelerarea batailor inimii, pot sugera o anemie.

Carentele alimentare stau frecvent la originea acestei probleme, dar exista sute de alti factori declansatori.

Pentru multi, anemia inseamna o carenta de fier, dar fierul nu este singurul nutriment a carui lipsa poate declansa anemia. Un procent destul de mare de tineri, care prezinta carenta de fier, nu manifesta insa simptome ale anemiei. Deficientele de acid folic (vitamina B9) sau vitamina B12 pot provoca, in aceeasi masura, diferite forme de anemie. In cazuri grave, si totodata destul de rare, s­au diagnosticat carente de cupru si de vitamina A, B2, B6, C si E.

Vitamine recomandate:
- vitamina B9 (acid folic): un supliment de 1 mg pentru adulti, de 1,4-2,2 mg pentru femeile insarcinate si de 0,4 mg pentru batrani;
- vitamina B12: un aport de 1-6 mcg pentru a acoperi nevoile zilnice;
- vitamina E: un aport de 30 UI pentru a acoperi nevoile zilnice, in scopul evitarii distrugerii globulelor rosii (anemia hemolitica);
- fierul: un supliment de 200-400 mg/zi in cazul anemiei feriprive, administrat sub forma sulfatului de fier, care este mai usor absorbit;
- cuprul: un aport de 1,5-3 mg pentru a acoperi nevoile zilnice;
- zincul: doza zilnica minima recomandata este de circa 15 mg; carentele importante cresc riscul de producere a anemiilor.