Armonia dintre pietre si flori

Orice gradina poate fi amenajata cu pietre, insa cei mai fericiti sunt proprietarii care au deja pe proprietatea lor o bucata mare de roca - ei pot amenaja fara probleme o gradina abrupta sau cu stancarie. Un mic deal din stanci puteti face oriunde, daca adunati intr-un loc pamantul scos din lac si puneti peste el bolovani, pietre, pietris si plantati printre ele plantele potrivite. Este foarte important sa aveti un plan inainte de inceperea lucrarilor la aceasta parte a gradinii.

 

flori plantate printre pietre

gradina cu pietre si plante specifice

 

Mai repede sau mai tarziu veti avea nevoie de acces la fiecare parte a gradinii, dar pentru aceasta e nevoie de trepte. Daca aveti planul, puteti incepe constructia traseului prin asezarea unor pietre. Acestea pot fi de diferite dimensiuni sau forme, formand baza plantelor.

 

In aceste locuri este indicat sa plantati arbusti pitici, care vor infrumuseta gradina cu stancarii. In aceste locuri nu este indicat sa plantati arbusti care cresc inalti. Aici veti gasi arbusti pitici, iarba, trestie, copaci pitici sau chiar brazi.

 

flori roz plantate pe un zid de piatra

 

Gradina cu stancarii nu are nevoie de mult compost. Exista plante alpine care, daca primesc prea mult ingrasamant, vor creste peste masura normala, lucru care nu este indicat. La inceput gradina trebuie plivita, dar cu timpul nu va mai fi necesar, pentru ca plantele din gradina cu stancarii nu vor mai lasa loc si pentru buruieni.

 

Bolile si daunatorii vor aparea numai daca nu ingrijim cum trebuie gradina. Toate aceste probleme pot fi evitate daca nu veti neglija intretinerea si daca va veti preocupa in permanenta de acest lucru. Astfel, nu intrati in panica daca aveti un teren pe care vreti sa amenajati o gradina. Pana la urma, poate iesi ceva frumos.

 

Nicoleta Oprea

Gradinamea.ro

februarie 2007