Astilbe

Astilbe face parte din familia Saxifragaceae si este originara din China si Japonia.

Este o floare deosebita datorita marimii si frumusetii inflorescentlor. Planta este potivit de rezistenta si are un rizom scurt din care apar intr-o tufa deasa runzele, compuse din 3-5 foliole foarte fin dintate, si tulpinile florale. Astilbe are inflorescente cu flori mici, colorate: roz, rosu, violet, mov, crem, cu multe tonalitati. Infloreste in lunile iunie-august.

astilbe

Astilbe este o planta pretentioasa in privinta solului, avand nevoie de terenuri acide, bogate in humus si destul de umede in timpul verii. Nu se poate cultiva pe terenuri calcaroase si prea insorite. Planta suporta soarele direct numai daca este destula umezeala si solul este bogat in turba sau pamant de frunze. 

Astilbe se dezvolta bine la semiumbra - atunci florile sunt mai frumoase, inflorirea este de lunga durata si apar mai multi lastari. Este bine sa tratati planta cu o substanta fertilizatoare cu azot.

Inmultirea prin seminte este dificila deoarece semintele sunt foarte mici si au nevoie de o grija deosebita dupa semanare. Se pot semana pe strat de turba, in rasadnita, in sera, in perioada martie-iunie. Temperatura trebuie mentinuta intre 18-20 grade Celsius si are nevoie de destula umezeala. Plantarea la locul definitiv este posibila dupa 1-2 ani de crestere in pepiniera.

Metoda de inmultire cea mai folosita este cea prin divizare si se realizeaza toamna, in septembrie sau primavara, in martie-aprilie si numai la tufele voluminoase. Diviziunile obtinute se pun in pamant pregatit cu nisip, cu turba sau pamant de frunze.

Plantele obtinute din seminte sau prin divizare se planteaza toamna sau primavara in gropi de 30/30/30cm. Radacinile se aseaza pe un pat humifer alcatuit din turba, pamant de frunze si mranita. In cazul terenurilor neutre se pudreaza inainte de cultivare cu sulf sau ingrasamant acid.
Distantele de cultivare sunt de 40-50 cm. Este obligatoriu sa se ude regulat. Udarea se face dupa apusul soarelui. Plantele au nevoie mereu de teren umed. Protejarea impotriva gerului sa face prin acoperirea toamna cu frunze uscate, turba, ramuri de brad, pamant fibros.

Este foarte potivita pentru locurile semiumbrite sau insorite dar umede

Specii:
Astilbe astilboides este o planta viguroasa si de inaltime 60-100cm. Florile sunt albe si apar in luna iulie.
Astilbe chinensis esrte de inaltime 40-60cm, iar florile sunt alb-crem. Infloreste in iunie.
Astilbe japonica atinge inaltimea de 40-50cm si are florile albe, Infloreste in lunile mai, iunie.
Prin hibridare s-au obtinut multe soiuri: Ceres, de culoare roz, Crepuscule, de culoare rosie, Mont Blanc, alb-roz etc.

Gradinamea.ro