Bostanul si pepenele

BostanExistă numeroase specii, cum ar fi: bostanul de Brazilia, pepenele tămâios de Marsilia, dovleacul galben,
dovleacul rosu, cel gri, verde, dovleacul turban, cel din America. La toate aceste tipuri se foloseste miezul precum si semintele.
Contine: leucina, tirozina, peporezina, vitamina B, provitamina A, fosfor.

PROPRIETĂTI: Nutritiv, sedativ, răcoritor, emolient, pectoral, laxativ, diuretic.

INDICATII:
Astenii, infectii urinare, insuficienta renală, hemoroizi, dispepsii, enterite, dizenterie, constipatie, afectiuni cardiace, insomnii, diabet.

MOD DE FOLOSIRE:
a) UZ INTERN:
 Crud, amestecat cu aperitive, în supe, înnăbusit.
 Un pahar de suc dimineata, pe nemâncate, ca laxativ.
 Se pisează 50 gr. de seminte, se amestecă cu miere. Se foloseste în 3 reprize, din jumătate în jumătate de oră. După o oră, se bea o infuzie de ceai purgativ, pregătit după cum urmează: 1 lingurită de coajă de crusin la o cească mare de apă, care se dă în clocot 2 - 3 minute.
 Semintele, împreună cu cele de castravete, de pepene galben, decojite si pisate se fierb în apă sau lapte. Emulsia este calmantă si răcoritoare, are efect împotriva insomniilor, durerilor inflamatorii ale căilor urinare.
b) UZ EXTERN:
În cataplasme, contra arsurilor, a inflamatiilor, abceselor, a cangrenei senile.