Bujorul, regele gradinii

bujori

 

Pentru ca pina in urma cu putin timp v-ati putut bucura de frumusetea bujorilor si gandurile vi se indreapta poate si acum la frunusetea lor, trebuie sa va ginditi deja la ingrijirea lor mai speciala pentru avea bujori frumosi si sanatosi in sezonul urmator. Timpul potrivit este luna septembrie.

 

Bujorul este adesea numit de cunoscatori "regele gradinii", pentru ca poate deveni centrul oricarui aranjament datorita coloritului divers si intens si formei specifice. Infloreste de la jumatatea lunii aprilie pana in mai, fiind una dintre cele mai frumoase flori in orice gradina, scotand cu usurinta in evidenta si celelalte flori din preajma prin constrast. Plantarea si taierea pentru inmultire se fac cel mai bine la sfarsitul lui septembrie - inceputul lui octombrie.

 

Chiar daca nu e tocmai usor sa pregatiti in acest fel bujorii pentru plantare, rezultatul va merita cu siguranta toate eforturile. Tulpina florilor este destul de tare, aproape lemnoasa si veti fi nevoiti sa taiati o parte din radacini pentru a separa bujorii. Nu trebuie sa va faceti griji insa, radacinile isi vor reveni si vor creste din nou, destul de repede, atat timp cat pe planta se gasesc niste muguri de un roz rosiatic. Acesti "ochi", cum sunt numiti de unii gradinari, sunt punctele de unde vor creste noile plante. Dupa ce separati fiecare tulpina, spalati cu grija radacinile de pamant inainte de plantare.

 

In ultimii ani entuziastii indragostiti de bujori au reusit, cu multa rabdare si munca, sa obtina noi varietati ale florii. In afara culorilor clasice - alb, roz, rosu - puteti gasi astazi si bujori coral sau cu tente de galben, de o frumusete rara.

 

gradinamea.ro

Iulie 2007