CISTUS

CISTUS

Familia: Cistaciae
Aspect: arbust
Perioada de inflorire: iunie-iulie
Expunere: plin soare
Udare: redusa

Plantele de cistus sunt arbusti permanent verzi care din mai pana in iulie, sau chiar pana la sfarsitul verii dau flori asemanatoare cu cele ale trandafirului salbatic. Florile pot sa fie roz, roz-purpuriu sau magenta. Se dezvolta bine in regiunile cu soare si clima blanda, in regiunile reci au tendinta de a-si pierde frunzele.

Cultivare: Transplantarea se face primavara intr-un compost care contine calcar, in vase cu diametru din ce in ce mai mare (se ajunge chiar la 45 de cm). Planta trebuie expusa direct la soare, mentinand compostul umed; in timpul perioadei de vegetatie administrati la fiecare 15 zile un fertilizant lichid. La sfarsitul primaverii se taie ramurile innegrite si se raresc plantele, in special cele tinere, pt. a le stimula cresterea si a asigura o forma corespunzatoare plantei. Toamna si iarna plantele se pastreaza in locuri ferite de ingheturi si de vanturi reci.

Reproducere: Se poate inmulti prin butasi lungi de 10 cm, obtinuti in lunile iulie-august din ramurile aparute in acel an. Se indeparteaza frunzele de la baza si se ingroapa cate trei la o adancime de 5 cm in ghivece cu diametrul de 8 cm. Compostul este format din turba si nisip in parti egale. Se pastreaza la o temperatura de 16 0C ( sau protejate de saculeti de plastic) in locuri umbrite si adapostite pana primavara cand are loc rasadirea.
Cistus se poate inmulti si prin seminte, semanatul efectuandu-se in luna martie, in ghivece din lut ars, intr-un compost special pentru insamantare, asezate intr-o lada rece.

Pericole: Udarea insuficienta in timpul verii, expunerea redusa la lumina sau lipsa substantelor nutritive pot duce la rasucirea frunzelor si diminuarea infloririi.

Specii si soiuri: Cistus este originar din sudul Europei, cuprinde 20 de specii si numerosi hibrizi.
Cistus albidus poate creste pana la inaltimea de un metru si are flori de culoare roz sau magenta.
Cistus lanadifer poate atinge inaltimea de 1,5 m cu flori caracterizate prin pete rosu-brune la baza petalelor.
Cistus x lusitanicus, hibrid pitic, are flori albe patate cu rosu.
Cistus x pulverulentus este de asemenea un arbust mic, cu flori rosii ca cireasa.
Cistus x purpureum, formeaza o tufa rotunjita, totdeauna verde, cu flori de culoare roz inchis.
Cistus x skanbergii este un arbust cu o pozitie verticala si flori de culoare roz-palid.  

Cistus