Cambria

orhidee cambria

Cambria este numele comercial dat unor hibrizi de orhidee, printre care Odontoglossum, Oncidium, Miltonia, Cochlioda Lindl. si Brassia. Orhideea Cambria sau Beallara, cum i se mai zice, a fost creata din mai incrucisarea mai multor specii, inclusiv Miltonia, Brassia, Oncidium si Odontoglossum. Cultivarea acestei orhidee este simpla, mai ales pentru ca tolereaza temperaturile din casa.

Lumina
Orhideea Cambria trebuie plasata intr-un loc bine luminat, dar nu in soare direct in
perioada de crestere, adica din martie pana in septembrie. In aceste luni soarele este foarte puternic si poate cauza arsuri pe frunze.

Temperatura
Acest hibrid de orhidee se dezvolta cel mai bine in temperaturi de 18-20 grade Celsius.

Udarea
Cand vine vorba de plante, si de orhidee in special, udarea este cea care cauzeaza cele
mai multe probleme. Asta pentru ca de cele mai multe ori planta primeste o cantitate de apa mai mare decat cea necesara. Orhideele nu trebuie NICIODATA sa stea cu radacinile in pamant ud. Ghiveciul trebuie sa fie gaurit pentru ca apa sa se poata scurge, iar daca orhideea este asezata intr-un vas ornamental, apa va ramane in vas. Cel maiu important lucru pe care trebuie sa il retineti este ca daca radacinile orhideei stau in prea multa apa, vor putrezi. Va sfatuim sa faceti urmatorul lucru: scoateti ghiveciul in care ati cumparat orhideea din vasul ornamental si scufundati-l intr-un alt vas cu apa la temperatura camerei, timp de 5-10 minute; lasati apoi sa se scurga apa dupa care asezati planta la loc. Astfel, pamantul din ghiveci nu va fi niciodata imbibat cu apa.

orhidee cambria (1)

orhidee cambria

orhidee cambria (3)

Fertilizarea
Orhideea se trateaza cu o substanta fertilizatoare o data pe luna.

Plantarea
Cand radacinile orhideei au crescut mai mari decat ghiveciul in care ati cumparat-o,
lucru care se intampla de obicei cam la 1 1/2 - 2 ani, este timpul sa schimbati ghiveciul si sa mutati planta intr-unul mai mare. Noul ghiveci trebuie sa aiba gauri pentru ca apa in exces sa se poata scurge. Orhideele prefera un amestec de pamant usor, aerisit; nu tasati prea mult pamantul in jurul orhideei dupa plantare. Dupa ce ati mutat planta in alt ghiveci, udati-o cu o cantitate suficienta de apa la temperatura camerei pentru ca radacinile sa adere bine la amestecul de pamant. Dupa aceea, orhideea se uda regulat la fiecare 2 saptamani. Dupa 4-6 saptamani, adaugati balegar peste pamantul din ghiveci.

Inflorirea
Tulpina pe care au aparut forile poate fi taiata cu totul, imediat dupa ce acestea s-au
deschis. Oricum, pe aceeasi tulpina nu apar flori de doua ori.

In timp va mai creste alta tuplina, chiar mai multe. Dupa aparitia unei noi tulpini se va dezvolta un pseudobulb, adica un fel de "fruct" tare, verde; cand acesta se va intari complet si se va umfla, reduceti frecventa udarilor la 14 zile, timp de 8 saptamani si a cantitatii de apa.

Orhideea trebuie mutata intr-un loc mai rece in aceasta perioada, unde temperaturile sa fie de 16-17 grade Celsius. NU asezati ghiveciul intr-un loc intunecos. Astfel, planta va fi stimulata sa infloreasca din nou.