Cartofi in Gradinile Tuileries

Originar din America, cartoful a fost adus in Europa in secolul al XVII-lea. In curand a devenit mancare de baza in Irlanda, apoi in Marea Britanie si Olanda, ajungand treptat in toate tarile europene.  Intre 1850 si 1900 consumul de cartofi s-a dublat.

 

 

Pentru introducerea cartofului in Franta se vehiculeaza numele Antoine - Augustin Parmentier, farmacist din secolul XVIII, care in timpul prizonieratului sau in Germania a descoperit cartoful. Dupa razboi, Academia franceza a organizat un concurs pe tema celei mai bune legume care poate fi consumata in timpul unei foamete si modul ei de preparare.

 

 

Parmentier a scris un raport pentru acest concurs subliniind faptul ca desi a mancat foarte multi cartofi nu a fost niciodata obosit sau bolnav. Raportul sau a fost publicat de Academie, dar din 1748 Parlamentul a interzis cultivarea cartofilor datorita zvonurilor ca intre cartofi si unele boli ca lepra ar fi existat o legatura. Medicii au studiat atunci cartoful in amanunt si au ajuns la concluzia ca este bun de mancat !

 

 

Parmentier a promovat cartoful prin organizarea unor cine cu personalitati faimoase. In 1785 regele Ludovic al XVI-lea i-a oferit un teren la Sablons, pe care a cultivat evident cartofi. In 1786 farmacistul i-a oferit regelui flori de cartof si acesta si-a pus una la butoniera, iar alta a daruit-o reginei Marie-Antoinette.

 

 

Cartoful nu era inca folosit foarte des, oamenii erau reticenti. Atunci farmacistul a apelat la un truc, a pus soldati sa apere terenul, oamenii devenind curiosi. Au fost mai mult consumati in zonele sarace, unde cultivarea cerealelor era dificila. Se cultivau doar vara si nu se plateau taxe pentru ei.

 

 

Pentru ca recolta de cartofi a fost buna si regele a permis cultivarea lui si pe alte terenuri langa Paris, cartoful s-a raspandit vertiginos. In 1795, intr-o perioada dificila in istoria Frantei, cartofii au fost cultivati inclusiv in Gradinile Tuileries.

 

 

In Alsacia superioara unde nu erau cereale prea multe, aparitia cartofului a diversificat meniul locuitorilor, mai ales iarna. Incetul cu incetul cartoful a luat locul painii, ba chiar a devenit un ingredient al painii. Painea era facuta in acele timpuri din cereale, seminte, fructe uscate si legume. Cartofii se foloseau si la prepararea unei bauturi alcoolice numite eau-de-vie.

 

 

Cu toate ca era din ce in ce mai des folosit, cartoful nu a fost introdus in primul dictionar de mancaruri frantuzesti din 1765-1767. In Alsacia in schimb existau mai multe retete cu cartofi.

 

 

Parmentier  este cunoacut si pentru  sustinerea obligativitatii vaccinarii antivariolice, implicandu-se si in imbunatatirea regimului alimentar al detinutilor.

 

 

Noiembrie 2007