Ceapa
Contine multe substante hranitoare: zaharuri, vitamine si substante active care omoara microbii.
Ceapa de arpagic
Se obtine astfel: solul arat din toamna se niveleaza si se marunteste bine �n primavara; sam�nta de ceapa se seamana �n martie (0,8-1 kg la 100 mp), �n r�nduri la 7-10 cm distanta si 1-2 cm ad�ncime, las�nd poteci de 50 cm la 10-15 r�nduri.
Pentru a grabi rasarirea, sam�nta se �nmoaie �n apa 2-3 zile.
Dupa rasarire se fac 3-4 prasile, se pliveste cultura de buruieni si se stropeste cu zeama bordeleza �mpotriva manei.
Recoltarea se face �n luna august c�nd bulbisorii s-au format iar frunzele exterioare sunt uscate. Recoltarea se realizeaza prin smulgere cu m�na sau cu sapaliga. Cel mai bun arpagic este cel cu diametrul de 7-12 mm. Dupa uscare, arpagicul se pastreaza �n �ncaperi uscate cu temperaturi ori de 0-2 gr C ori de 18-20 gr C; trebuie evitate temperaturi de 3-15 gr C, pentru a nu forma fusti anul urmator.
Soiuri de ceapa de arpagic: - Uriasa de Stuttgart, De Bacau, De Zittau, De Vinga, De Darasti, De Lovrin, De Filiasi, etc.
Ceapa de consum (bulbi)
La sf�rsitul lunii martie se planteaza arpagicul la 20-25 cm �ntre r�nduri si 10-12 cm �ntre bulbi pe r�nd, pe terenul pregatit corespunzator. La 1000 mp sunt necesare 40-60 kg arpagic.
�ngrijirea consta �n 4-5 sapaligi, 1-2 udaturi, 1-2 �ngrasari suplimentare, 3-4 stropiri cu zeama bordeleza pentru combaterea manei, precum si ruperea fustilor florali. �ngrasarea si udarea se face numai dupa primele 2 saptam�ni de la plantare.
Recoltarea se face �n august c�nd tulpinile s-au �nmuiat la baza si mai mult de jumatate au cazut la pam�nt, prin smulgere sau cu sapaliga, cu atentie sa nu se taie bulbii. Dupa recoltare se lasa sa se zv�nte la soare. Se pot obtine 2-2,5 tone de ceapa bulbi la 1000 mp.
Ceapa de apa (caba)
Pentru cultura cepei de apa se foloseste rasadul, care se obtine prin semanare pe straturi �n luna aprilie �n r�nduri la 5-6 cm. Pentru 1000 mp sunt necesare 45000-50000 rasaduri care se obtin din 600-800 gr sam�nta. Rasadul este bun de plantat c�nd are 2-3 frunze.
La plantare se scurteaza radacinile si frunzele la 1/3. Rasadul mocirlit se planteaza cu plantatorul, la sf�rsitul lunii mai, la 25-30 cm �ntre r�nduri si 10-15 cm pe r�nd. Dupa plantare se uda, apoi se �ngrijeste la fel ca ceapa de arpagic.
La recoltare se pot obtine 1200-1700 kg de pe 1000 mp de teren.
Soiuri de ceapa de apa: De Buzau, Spaniola
Ceapa verde
Pentru a obtine ceapa verde (stufat) �n primavara, se planteaza toamna t�rziu sau primavara c�t mai de timpuriu arpagic mare cu diametrul de peste 20 mm sau chiar bulbi mici de ceapa de 20-30 gr la 15-20 cm �ntre r�nduri si 5-10 cm pe r�nd.
Daca plantarea se face din toamna este bine sa se aseze peste cultura un strat de gunoi paios de grajd sau frunze, pentru a feri bulbii de �nghet. Acest strat se aduna cu grebla �n primavara.
Recoltarea se poate �ncepe din luna aprilie c�nd frunzele au lungimea de 30-35 cm.