Cele mai rare specii de flori din lume

Intre om si natura a existat dintotdeauna o legatura speciala. Precum spune si Jacques Deval: “Dumnezeu a iubit florile si a inventat sufletul. Omul a iubit florile si a inventat vaza”, plantele decorative si florile fac parte din viata noastra. Din timpuri stravechi, oamenii au folosit florile pentru a decora palate si temple, in ritualuri, la ceremonii festive si sarbatori, le-au folosit ca leacuri naturiste si ca talismane.

De la simpla vaza cu crini albi pana la cele mai complexe aranjamente florale, florile s-au facut remarcate in orice decor prin parfum si colorit, iar unele dintre ele prin aspectul lor mai mult sau mai putin obisnuit. Deoarece tot ce este rar si iesit din comun impresioneaza, iubitorii de plante si flori si-ar dori sa detina cel putin un exemplar din cele mai rare specii de flori existente in lume.

Conform unor studii, specialistii au declarat ca pe Terra exista mai mult de 270.000 de specii de flori, fara a fi incluse cele 10 - 15% din speciile florale neclasificate din regiunile indepartate ale lumii. Fiecare specie difera de cealalta prin marine, forma si culoare, dar si asa, unele dintre acestea sunt speciale prin simplul fapt ca sunt rare. Luand in considerare aceste estimari, este dificila crearea unui clasament care sa includa zece dintre cele mai rare specii. O parte dintre ele, unele abia descoperite sau foarte putin cunoscute, se afla deja in pericol de disparitie. Cu toate ca unele sunt uimitor de frumoase, in ciuda mirosurilor neplacute pe care le emana, iar altele au un aspect respingator, toate sunt exemplare fascinante ale diversitatii florei Pamantului.

 

 

O specie destul de rara ce se gasea doar pe stancile din Gibraltar este Campion (Silene tomentosa). Floarea Campion a fost considerata disparuta de catre comunitatea de stiinta in 1992, iar doi ani mai tarziu a mai fost descoperit un singur exemplar ce a fost dus la Banca de seminte Millenium. Astazi, aceasta planta se gaseste la Gradina Botanica din Gibraltar si la Gradina Botanica Regala din Londra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Un exemplar la fel de rar, cu un nume mai mult delicious, este Floarea de ciocolata (Cosmos atrosanguineus). Cu petale ce variaza de la rosu inchis la grena, floarea chiar miroase a ciocolata! Specia provine dintr-o zona cu temperature ridicate, din Mexic, si a fost considerata disparuta din mediul ei natural de peste o suta de ani. Specia a rezistat in timp doar sadita si ingrijita de om.

 

 

 

 

 

 

 

 

O floare cu un miros neplacut, dar cu un aspect uimitor este Amorphophallus titanum, denumita popular si "Floarea cadavru". Aceasta se gaseste in padurile tropicale din Indonezia si impresioneaza prin dimensiunile sale, ajungand si pana la trei metri inaltime.

 

 

 

 

 

Daca unele flori se disting dupa miros, altele se fac remarcate cu un colorit unic, un astfel de exemplu fiind Liana de jad (Strongylodon macrobotrys). Originara din padurile tropicale din Filipine, floarea este cunoscuta pentru culoarea ei spectaculoasa de turcoaz, culoare rar intalnita la o alta floare. Specia se inmulteste foarte greu, polenizarea fiind facuta de lilieci.

 

 

Nu doar rara ci si fascinanta este Orhideea Fantoma (Epipogium aphyllum/Dendrophylax lindenii), floare ce a fost data disparuta de mai bine de douazeci de ani. Este originara din padurile din Cuba si, la fel ca si floarea Lady Slipper, are nevoie de o ciuperca specifica sa o hraneasca.

 

 

Lista florilor rare dar si spectaculoase poate continua cu Ciocul papagalului (Lotus berthelotii), Koki'o (Kokai cookei), Papucul doamnei galben si mov (Cypripedium calceolus), Hydnora Africana, Flypaper Plant (Pinguicula gigantea).

Sursa foto: 1,2,3,4

A.I.

InCasa.ro