Ciupercile

Ciupercile comestibile sunt legume care provin din culturi proprii sau care cresc singure. Ele se deosebesc de celelalte legume prin faptul ca sunt lipsite de clorofila, de aceea pot trai la intuneric. Corpul lor este format din miceliu, picior si palarie si se inmultesc prin spori, care se gasesc la partea inferioara a palariei.

Ciupercile sunt apreciate pentru valoarea lor nutritiva, datorita continutului in: apa, proteine, grasimi, glucoza, substante extractive neazotate care dau aroma specifica si gustul deosebit de apreciat, celuloza si substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu), vitamine (A, B, C, D). Unele specii de ciuperci au si acizi organici (malic, tartric). Datorita valorii lor nutritive, ciupercile au fost numite si carnea vegetala. Desi cantitatile de proteine sunt apreciabile, au dezavantajul ca se gasesc in celulele vegetale care contin o membrana bogata in celuloza ce este greu de digerat.

Cele mai cunoscute ciuperci sunt: ciuperca de camp, de cultura, ciuperca de padure, hribul (manatarca), pastravul, painisoara, galbiorii, etc. Se recomanda sa fie recoltate de persoane competente, deoarece sunt numeroase ciuperci cu aspect asemanator, dar care sunt otravitoare si pot provoca intoxicatii grave, chiar mortale.

Ciupercile se consuma in stare proaspata sau conservate, la diverse preparare culinare.

Pentru mentinerea si imbunatatirea calitatilor lor gustative, se recomanda ca in cursul prepararii lor culinare sa se aiba in vedere ca:
- nu trebuie recoltate pe timp ploios (exceptie fac ploile de seara);
- nu trebuie lasate mult timp in apa, iar curatarea lor sa se faca sub jet de apa;
- pentru a-si pastra culoarea sa se adauge in apa in care se spala 0,3 g de sare de lamaie si 3 g de sare la 1 litru de apa; la fel se face si cand se oparesc;
- pentru albire, trebuie lasate sa stea 3 minute in apa fierbinte in care se adauga 6 radacini de marar (ajuns la maturitate) la 1 litru de apa; dupa oparire se trec sub jet de apa rece;
- se pregatesc numai in vase emailate, de sticla, ceramica, etc. (nu in vase de fier, cupru, alama);
- tot pentru savoare deosebita, preparatele din ciuperci nu trebuie servite imediat dupa ce au fost pregatite, ci dupa cateva ore, si fara a se incalzi.