Coada soricelului - Achillea

Denumire populara: coada soricelului
Familia: Compositae
Aspect: erbaceu
Inaltime: 10-18 cm
Perioada de inflorire: vara

Achillea sau coada soricelului creste spontan in regiunile nordice cu clima temperata. Are frunze de dimensiuni variate, simple sau profund crestate. Florile au inflorescente mici sau medii si sunt albe, roz deschis sau galbene.

Unele specii ajung la 60-80 cm inaltime.

    achillea - coada soricelului

Cultivare:
Achillea (coada soricelului) se planteaza la inceputul primaverii. Pamantul trebuie sa fie afanat si se adauga mereu un strat de compost fertil. Planta creste bine in locuri insorite si mai uscate, deci au nevoie de putina apa in timpul perioadei de vegetative. Primavara, adaosul de fertilizant in apa de udat ii asigura o dezvoltare buna si o inflorire viguroasa. Toamna, dupa ce inflorirea s-a terminat, se taie partea aeriana a plantei chiar de la nivelul solului. Unele specii ajung la 60-80 cm inaltime.

Reproducere:
Achillea (coada soricelului) se reproduce prin seminte sau prin separea tufelor. Insamantarea se face in timpul primaverii, iar separarea tufelor se face toamna, cu conditia ca temperatura sa nu fie prea coborata.

Precautii:
Achillea (coada soricelului) este robusta si este greu atacata de insecte. Umiditatea sporita determina ca frunzele sa fie atacate de ciuperca vitei de vie sau alte boli fungice.

Specii si soiuri:
Achilea millefolium (coada soricelului) poate avea inaltimea de 1m. Florile sunt compacte si frunzele sunt lineare.
Hibridul Achllea x kellereri este inalta de 15-20 cm, cu flori galbene in inflorescenta si frunze gri- verzi semipersistente.
Achillea ptamirca poate atinge inaltimea de 60 cm , frunzele sunt lanceolate, dintate.

Gradinamea.ro