Cos cu flori de primavara

            Doriti sa aduceti un strop de culoare si miros in casa dumneavostra mai ales acum cand a venit primavara?

            Puteti sa realizati chiar dumneavoastra un cos cu flori de primavara plantate si aranjate intr-un mod minunat. Puteti procura plantele chiar din gradina casei sau de la cea mai apropiata florarie. Daca veti urma sfaturile noastre veti reusi sa faceti singuri un aranjament floral mereu proaspat si personal, atat pentru casa dumneavoastra dar mai ales pentru cei dragi. Si indata ce veti dobandi putina incredere si indemanare o sa faceti tot mai multe astfel de aranjamente pentru diversele ocazii si sarbatori din an.

Tot ceea ce va trebuie este un cos de rachita sau paie in orice forma si culoare doriti sau gasiti, o folie de plastic pentru a o aseza pe fundul cosului, putin pamant feritilizat si bineinteles diferite plante cu flori dar si cu bulb sau radacina. Nu uitati sa faceti rost si de o panglica sau funda, precum si crengute de brad, iedera sau alte ierburi si frunze verzi.

            Florile pe care le aveti la dispozitie primavara sunt in primul rand narcisele albe si galbene, apoi zambilele, violetele, brandusele, primulele, lacramioarele si panselute. Nu uitati de lalele.

            Luati cosul de paie sau rachita si asezati cu grija fie o bucata de plastic fie un recipient de plastic care are aceeasi forma cu cosul, sau cat mai apropiata. Plasticul nu trebuie sa depaseasca marginile cosului pentru a nu fi inestetic arajamentul.

            Luati cu grija plantele cu bulb sau radacini, daca le-ati luat de la florarie indepartati hartia sau plasticul din jurul radacinilor sau bulbilor, sau scoateti planta din recipientul cu care ati cumparat-o. Puteti de asemenea sa lasati planta in ambalajul de la florarie avand grija sa taiati sau gauriti ambalajul in partea de jos pentru a permite radacinilor sa ajunga la pamant, apa si aer. Daca ati scos-o din pamant din gradina proprie aveti grija sa nu sectionati radacinile.

 

            Spalati bine frunzele si florile de pamant sub jet de apa, inainte de a le aranja in cos.

        

Urmeaza aranjarea propriu zisa a plantelor in cos unde in prealabil ati pus putin pamant fertilizat si ud. Faceti o combinatie de plante de diferite marimi, de exemplu narcise intr-o parte si in jur primule de mai multe culori, sau o combinatie de panselute cu primule. Puteti planta un cos numai de lalele de diverite culori.
  

              Nu trebuie sa inghesuiti plantele, lasati-le un pic de spatiu si aer pentru ca ele se vor mai dezvolta in cos. Printre buchetele introduceti cu grija crengute de brad sau de iedera atarnatoare care sa contrasteze cu florile, sa acopere radacinile eventual. Atunci cand veti uda aranjamentul indepartati cateva crengute ornamentale si turnati cu grija apa fara a uda florile.

     

            Pentru a completa cosul cu flori infasurati cu grija o panglica de culoare rosie sau orice alta culoare doriti, in jurul cosului sau agatati o funda frumoasa de manerul cosului. Puteti infige in pamant o bucata de sarma avand la capat legata fundita de material.

            Udati plantele mai rar, doar cand simtiti ca pamantul este total uscat sau frunzele va anunta prin fermitatea lor ca au sau nu nevoie de apa. Folositi plante care necesita acelasi tratament de udare si lumina.

Inlocuiti evident orice planta care se vestejeste sau indepartati florile deja uscate pentru a stimula planta sa infloreasca in continuare.

www.incasa.ro

23 mart 2007

Altheate