Culoarea neagra in design-ul interior

Design-ul interior pune accent pe o serie de elemente in incercarea de a reda echilibrul, insa nici unul dintre ele nu are un impact mai rapid si profund decat culoarea. Dincolo de stilul pe care forma si materialul obiectelor il impun, mai vechi sau mai modern, culoarea ramane cel mai de seama mesager al starilor sufletesti.

Tipul personalitatii unui om il veti afla, indata, trecandu-i pragul casei si privind la modul in care el alege sa  foloseasca diferitele nuante.

Tehnic vorbind negrul si albul nu sunt culori, ci nonculori, insa trecem peste acest detaliu in continuare pentru a usura exprimarea. Frecvent, cei care doresc sa isi amenajeze casa pun o intrebare, complet indreptatiti de situatie: Este loc si pentru negru in desing-ul interior, dat fiind ca in mentalitatea noastra exprima trairile negative?

Raspunsul este “da”, categoric, cu conditia sa stii cum sa mentii balansul si cand sa profiti de calitatile sale. In perceptia unora aceasta este culoarea misterului. Ea pare ca incearca sa ne comunice: “De vrei sa ma cunosti, incearca numai!” Fiind neutru, negrul se poate asocia cu orice culoare, iar efectul poate fi frapant!

Negrul este o culoare sobra, invoca seriozitatea celui care face uz de ea, si se evidentiaza cand soseste in combinatii de alb. Cu auriu sau argintiu da nastere unui ambient elegant, chiar opulent. “Orice camera cere putin negru, la fel cum are nevoie si de cel putin o piesa veche”, este parerea doamnei Jan Showers, specialist cu vasta experienta in domeniu peste ocean. In designul interior, negrul este recomandat atunci cand doresti: sa sugerezi independenta, sa creezi o atmosfera de mister, sa oferi senzatia de caldura, respectiv, sa exprimi puterea si solidaritatea fata de persoana iubita.

Care sunt imprejurarile in care ar trebui sa eviti, sau sa cel putin sa fi atent, la utilizarea culorii in stare “pura”? In primul rand in camera copiilor.  Este stiut ca cei mici prefera ca atmosfera sa fie animata de jucarii, personaje din desene animate si culori vesele (nu stridente). A doua este o situatie mai speciala dar poate nu chiar atat de lipsita de relevanta: negrul este de evitat in locurile unde oamenii se vindeca de anumite boli. Ratiunea este, desigur, aceea sa e mentina la un nivel ridicat curajul oamenilor.

Sursa foto

I. C.
editor InCasa.ro