Cultivare ecologica

ardeiCultivarea zarzavaturilor in mod ecologic promite a fi o speculatie castigatoare pentru fermieri. Un sol fertil si un climat favorabil pot determina o buna productie pe tot parcursul unui an.

Schimbari de atitudine.

Agricultorii sunt inca foarte influentati de conceptul gresit de "productie mare cu pesticide scumpe". Fermierul cheltuieste mai mult cumparand fertilizatori si pesticide scumpe. Problema este, in principal, de atitudine.
Este posibil sa produci mai mult cu mai putine cheltuieli.

Agricultorii dintr-o statiune agricola din Statele Unite au condus demonstratia cultivand si ingrijind zarzavaturile in mod ecologic in ferme. De fapt, experimentul avea ca scop sa arate efectul fertilizatorilor ecologici, al practicilor conservarii pamantului si al
diferitelor practici manageriale asupra productiei zarzavaturilor si sa compare avantajele economice asupra celor care au cultivat neecologic.
Experimentul a incercat, de asemenea, sa arate ca se poate cu
ajutorul cultivarii ecologice sa economisesti mai mult, mai ales pentru fermierii mici, legati de conceptul "sa produci mai mult cu mai mult".

Tehnologie demonstrata.

Demonstratia a avut loc intr-o arie inchisa. Imprejmuirea ariei poate fi o modalitate de a conserva pamantul si de a evita eroziunea solului. In aceasta arie au fost plantate zarzavaturi ca rosii, morcovi, varza, fasole. Pentru sursele nutritive s-au folosit fertilizatori ecologici, mai ales balegarul de la ferma, pus in cantitate de 5t/ha si 10 sacose de fertilizator organic comercial.

Asigurarea profitului cu ferma organica.

Ingrasamantul natural a dat rezultate mai bune in ceea ce priveste productia in comparatie cu recolta scoasa din fertilizatori organici comerciali. Aceasta datorita faptului ca eliberarea inceata a nutritivilor din ingrasamantul natural micsoreaza pierderile nutritive ducand la intelegerea motivului cresterii productiei.
Acesta mai serveste si ca intaritor al solului, retinand umiditatea si imbunatatind structura si drenajul intern.
Din punct de vedere al marketingului, fermierii au putut vinde usor recolta fiind vorba de produse ecologice.