Cum sa va amenajati gradina pentru a va pastra intimitatea?

Intimitatea gradiniiCrearea unui spatiu placut de locuit in exterior poate fi un mod util de a imbunatati valoarea de piata a casei cat si spatiul folosibil. Multi oameni se plang ca nu isi pot petrece foarte mult timp in curtea casei datorita lipsei intimitatii. Sunt multe cai de a-ti modela curtea in asa fel incat sa satisfaca nevoile, fara a periclita bugetul.

Tufele si gardurile vii

De obicei primul lucru la care se gandesc oamenii cand vor sa isi modeleze curtea sunt tufele si gardurile vii. Este o alegere destul de dificila, in functie de pret, forma si de climat. Cand va alegeti tufele, ganditi-va in primul rand la nevoile pe care le aveti. Doriti sa creati o bariera in fata privirilor curioase sau vreti doar sa dati iluzia de intimitate? Doriti linii drepte care sa formeze un gard viu de plante sau preferati ca gradina dumneavoastra sa aiba un aspect mai natural cu tufe plantate in zonele cheie?

Dupa ce v-ati decis ce efect doriti sa creati, consultati o carte de gradinarit sau un expert. Uitati-va imprejur, mai ales la curtile vecinilor si vedeti care plante au avut succes la ei si care nu. Acest lucru este foarte important pentru alegerea plantelor din gradina dumneavoastra.

De asemenea, ganditi-va si la frunzis, foioase sau plante care raman mereu verzi si arata perfect si pe parcursul iernii. Majoritatea gradinarilor prefera sa pastreze ambele tipuri de plante, pentru a crea o anumita varietate in peisajul gradinii. Tufele perene cel mai des folosite sunt: acuba japoneza, tisa si iarba bambus.

Copacii

Copacii ofera alta intimitate decat tufele. Pot bloca privirile curiosilor aflati la nivele superioare. Copacii pot fi plantati la rand pentru a da impresia de gard, cat si individual, pentru a bloca campul vizual pentru o anumita zona a gradinii.

Ganditi-va foarte atent la marime in momentul cand va hotarati sa plantati copaci. Trebuie sa stiti pana la ce adancime vor ajunge radacinile si daca vor periclita cablurile sau alte utilitati ingropate, sau chiar fundatia casei. De asemenea trebuie sa va ganditi si la cat de multa umbra vor produce. In cele din urma scopul de a bloca campul vizual al vecinilor va fi atins, dar s-ar putea sa aveti surpriza sa va moara florile datorita lipsei de lumina.
Copacii au de asemenea tendinta de a creste in forme diferite. Fiecare forma are avantajele ei. Hotarati-va ce doriti sa aduca un arbore in peisajul gradinii dumneavoastra si apoi alegeti cu atentie.

Vita de vie

Vita de vie este o alternativa foarte ieftina si rapida pentru a obtine rezultatul dorit. Poate fi folosita permanent sau temporar, pe masura ce plantele care cresc mai greu decat ea ii iau locul.
Vita de vie creste si ea in moduri destul de diferite. Unele specii se incolacesc in jurul oricarei structuri intalnite. Altele au nevoie sa fie legate pe anumite structuri pentru a se controla forma in care cresc.

Indiferent daca alegeti tufe, garduri vii, copaci sau vita de vie pentru a crea intimitatea dorita in gradina dumneavoastra, trebuie sa aveti foarte mare grija cand le plantati. De asemenea, trebuie sa stiti cu exactitate si cum va arata gradina dumneavoastra in fiecare anotimp, inainte de a va apuca de aranjarea acesteia.