Cum se recolteaza plantele medicinale

papadieFoarte apreciate pentru efectele lor benefice, plantele utilizate in tratamentele naturiste ale unor afectiuni pot fi recoltate chiar de noi, daca stim sa respectam cateva reguli simple. In primul rand, trebuie sa cunoastem foarte bine specia pe care o cautam, atat din punct de vedere al aspectului sau cat si ca areal de raspandire. Exista plante care traiesc pe camp, altele care traiesc in paduri, pe pasuni si fanete, pe stancarii, etc.

 

Trebuie sa cunoastem si partea din planta care se foloseste pentru obtinerea preparatelor pe care le vom utiliza: ceaiuri, decocturi, extracte

 

Exista perioade optime pentru recoltarea acetor parti din plante, atunci cand continutul lor in ingredienti activi este maxim.

 

 • Radacinile se recolteaza toamna dupa caderea frunzelor sau primavara, dupa dezghet.
 • Tulpinile, frunzele si florile se recolteaza in perioada infloririi. Exista unele plante de la care frunzele se recolteaza in primele stadii de dezvoltare, imediat dupa aparitie (Exemplu: papadia)
 • Scoarta se recolteaza primavara imediat cu plecarea in vegetatie a copacului
 • Mugurii se recolteaza de asemenea tot primavara, cand sunt suficient de bine dezvoltati
 •  

  Daca in cazul frunzelor si florilor pentru recoltare se alege o dimineata de zi senina, insorita, dupa ce s-a evaporat roua, pentru recoltarea fructelor sau semintelor sunt potrivite zilele innorate si racoroase

   

  Uscarea plantelor medicinale se face imediat dupa recoltare si ea trebuie facuta in spatii aerisite si curate. Se va evita aparitia de mucegaiuri sau diferiti alti contaminanti prin asezarea plantelor in straturi subtiri pe panza, nu pe material plastic. Dupa uscare, ele se pastreaza in saculeti de panza sau pungi de hartie.

   

  Depozitarea plantelor medicinale se face in incaperi racoroase, uscate, ferite de razele soarelui. Este bine ca pe fiecare saculet sau punga sa scriem tipul plantei si anul recoltarii.

  Dragos Serban

  10.10.2006