Cum separam plantele perene

           divizare plante

 

            Va mandriti cu tufele de flori din gradina dumneavoastra, dar observati ca dupa 2 sau 3 ani acestea au crescut atat de mult incat se autosufoca si vor invada si alte spatii cu flori. Pentru a le mentine viguroase si mai ales sa infloreasca trebuie sa le impartiti, separati putin. Astfel veti ajuta plantele sa traiasca mai mult si sa creati noi tufe in alte locuri ale gradinii.

 

 Aceasta operatiune depinde de tipul de plante si de cat de repede isi revin ele dupa diviziune. Perioada cea mai buna pentru separare este evident primavara, desi exista si specii de plante care se separa toamna, de exemplu bujorii. La fel cea mai indicata parte a zilei pentru separare este dimineata.

 

Si pentru ca operatiunea in sine constituie o separare la nivelul radacinilor, destul de socanta pentru planta, ar fi bine sa o udati din abundenta cu cateva zile inainte pentru a o ajuta sa faca fata cu brio interventiei dumneavoastra.

 

amenajari gradini

 

Inca un sfat, realizati separarea dupa ce planta a inflorit. Pentru a ajuta planta sa se adapteze rapid este bine sa aveti deja sapate gropile noilor amplasamente la fel de adanci sau chiar mai adanci decat cele initiale si eventual sa cumparati si ingrasaminte pentru a le stimula cresterea. Nu lasati prea mult timp radacinile in aer liber sa se usuce. Pana la transplantare bagati-le intr-o galeata cu apa. Noile locuri vor fi suficient de mari pentru a le permite plantelor dezvoltarea armonioasa in urmatorii ani.

 

Cel mai usor este sa sapati adanc si larg cu o lopata in jurul radacinilor scotand intreaga planta si impartind-o apoi dupa preferinta.

 

            Alta metoda este sa folositi 2 furci de separare mai ales pentru plantele cu radacini carnoase de genul zorelelor. Infigeti furcile in mijlocul plantei pana se unesc si trageti in sus.

 

            Dupa ce ati impartit planta, puteti transplanta diviziunile unde doriti. Daca este foarte mare va necesita impartiri succesive pana la marimea dorita sau numarul dorit.

 

            Daca planta are un sistem de radacini mare sau foarte lemnos solutia este sa lucrati cu o cazma ascutita sau un fierastrau.

 

            Unele plante gen geranium se divid foarte repede si usor, nemafiind nevoie sa scoateti toata planta. Puteti taia doar o parte din ea.

 

            Altele se prind prin frunze sau butasi care trebuie sa stea in apa pana fac radacini mici, dar suficient de numeroase. Pana se va prinde bine planta va fi ferita de soare prea puternic.

 

www.gradinamea.ro

Iulie 2007