Ficusul iarna

Ficusul IarnaIn timpul verii pana toamna ficusii obtin un maximum de crestere vegtativa in fiecare an. O data cu sosirea anotimpului rece, ficusii vor fi mutati in apartamente sau in sere pentru a rezista peste iarna. Pentru aceasta, este necesar sa cunoastem cateva aspecte legate de comportamentul plantei in aceasta perioada, pentru a nu supune planta unor factori de stres nedoriti si pentru a ii asigura cele mai bune conditii de iernare.

De regula, ficusii isi reduc suprafata foliara o data cu scaderea temperaturii mediului, pentru a se adapta la noile conditii. Unele frunze mari crescute in timpul verii se vor ingalbeni si chiar se vor usca.

Acest fenomen este absolut natural, rezervele nutritive aflate la nivelul acestor frunze sunt transferate prin sistemul circulator al plantei catre zona lignificata a tulpinii, unde acestea pot fi mai bine protejate impotriva factorilor de mediu negativi.

Conditiile optime de temperatura pentru mentinerea cactusului in apartament sunt 20 grade celsius, pe cat posibil absenta curentilor de aer - curenti ce ar antrena pierderea apei din frunze.

Pentru a asigura o umiditate constanta si suficienta in incapere, mai ales in cazul in care in incinta exista o sursa de incalzire directa, este bine sa mentinem un vas cu apa in apropierea acestei surse (soba, calorifer, semineu).

Udarea se va rari pana la un interval care sa permite solului din ghiveci sa se usuce, in caz contrar va fi favorizata aparitia mucegaiurilor.

In cazul in care dorim sa efectuam si o fertilizare, se va alege un fertilizant cu un procent mai mare de potasiu in detrimentul azotului. (Azotul stimuleaza cresterea vegetativa).