Floarea de ciocolata – una dintre cele mai parfumate flori din lume

Una dintre cele mai parfumate flori de gradina este Cosmos atrosanguineus. I se mai spune si Floarea de ciocolata datorita miresmei sale care aminteste de ciocolata amara dar si datorita culorii unice: rosu-maroniu catifelat.

Planta, originara din Mexic, este greu intalnita in salbaticie. Faptul ca specia inca exista se datoreaza gradinarilor. Ea poate fi cultivata cu usurinta in gradinile europene deoarece se adapteaza repede la mediu. Planta se dezvolta foarte bine si in ghivece. Gradinarii ne recomanda sa plantam cat mai multe intr-un loc.

Floarea de ciocolata infloreste vara si tine pana la sfarsitul toamnei, imprastiind o aroma de ciocolata cu vanilie.  Aroma se intensifica in caldura verii. Pentru a se inmulti rapid, fertilizati solul o data la o luna, pe toata perioada sezonului rece.

Planta creste sub forma de tufa de dimensiuni medii, care ajunge cam la 45-60 cm, iar florile sale au 6 - 10 petale de culoare rosu inchis, dispuse circular in jurul centrului pe care se gasesc stamine de aproximativ aceeasi culoare. Floarea de ciocolata este o planta sensibila la ger. Toamna este indicat scoaterea tuberculilor din pamant si pastrarea lor intr-un loc ferit de ger. Pe cat de frumos miroase, pe atat este de toxica, din acest motiv nu este recomandat sa le mirosim de aproape. Datorita toxicitatii planta este foarte rar atacata de daunatori.

A.I.

InCasa.ro