Flori de tomna

Chiar daca toamna aduce temperaturi scazute si un sol umed in gradinile noastre, frumusetea acesteia nu ar trebui sa se termine odata cu anotimpul cald. Exista o serie de flori ce se deschid la sfarsit de vara si rezista pana toamna tarziu. Si aceste flori de toamna pot face gradina atractiva la fel ca si cele de vara.

Originare din Japonia, Crizantemele sunt cele mai obisnuite flori ale acestui sezon. Crizantema este numita si “regina florilor de toamna” deoarece aceasta infloreste atunci cand restul florilor din gradina palesc. Avand o paleta cromatica ce variaza de la alb si galben, pana la roscat si mov inchis, Crizantemele poat fi cultivate atat in ghivece cat si in gradini, in aranjamente florale.

Aceasta floare cuprinde mai mult de o suta cincizeci de specii. Se gaseste sub formele cele mai diverse, de la tufele pitice pana la cele de un metru inaltime, cu dimensiuni si forme dintre cele mai variate, de la simple la duble, involte, stelate, globuloase. Crizantemele sunt printre cele mai rezistente flori din gradina. Ele infloresc cam la aproximativ 40-50 de zile de la plantare si rezista la temperaturi scazute  de pana la 5 grade.

O alta floare ce ar putea sa va incante privirea in acest sezon este Hortensia. Aceasta frumoasa planta infloreste la inceputul verii si rezista pana toamna tarziu. De forma unui bulgare si de marime impresionanta, hortensiile au o coloristica a florilor este variata, de la verde la albastru, nuante de alb-roziu pina la rosu aprins, iar pe masura ce planta se maturizeaza, ele capata nuanta cafenie. Coloritul plantei este “dictat” de pH-ul solului. Daca solul este acid, floarea va avea o nuanta de albastru, iar daca solul este alcalin, aceasta va avea nuante de roz sau de rosu.

Veti avea o gradina plina de flori invaluita in cele mai dulci miresme pana la sfarsitul lunii octombrie daca Regina Noptii se afla printre florile voastre preferate. Planta este apreciata pentru statura impresionanata si pentru parfumul pe care il emana la lasarea serii. Regina Noptii este o planta perena, destul de inalta, putand ajunge la o inaltime de peste un metru, cu flori de diverse culori, de la alb, si rosu, pana la roz, mov sau galben.

O alta planta care sfideaza temperaturile reci, si rezista pana toamna tarziu este Dalia, denumita popular si Gherghina. Florile sunt mari, rotunde, cu petale conice sau sferice iar coloristica variaza de-a lungul vietii de la albul pur al zapezii, trece prin crem si galben, portocaliu, roz, rosu, purpuriu si se stinge cu nuante superbe de visiniu sau indigo.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro