Glucoza din cereale, sursa de energie pentru creier

GlucozaPentru o stimulare benefica a creierului uman, este necesar ca alimentatia sa contina peste 40 de substante care ii sunt indispensabile. Mai precis: 13 vitamine, 15 minerale, 8 acizi aminati si 2-4 acizi grasi. Acestia din urma se regasesc intr-un numar limitat de alimente, ceea ce explica aportul lor insuficient in alimentatia noastra zilnica. Pentru a suplini aceasta deficienta este recomandat consumul, de doua ori pe saptamana, a unei portii de peste gras, cum ar fi macroul, heringul sau sardinele. Principalul carburant al creierului este glucoza si pe care o putem lua din cereale, legume si fructe, atat proaspete, cat si uscate. Fierul este si el legat de capacitatea intelectuala a individului, pentru ca reprezinta un mijloc eficient de transport al oxigenului la creier. Studiile de specialitate au aratat ca un copil hranit de o mama cu deficit de fier va avea performante intelectuale scazute.

Neuronii se pot degrada

Procesul de distrugere al neuronilor poate fi contracarat de anumite alimente, in timp ce un aport energetic haotic are efecte mai mult decat nefaste asupra lor. Astfel, acizii grasi saturati prezenti in lipidele de origine animala si consumati in exces sunt dusmanii cei mai de temut ai neuronilor. In acest sens, alimentatia trebuie sa contina antioxidanti: vitamina E, prezenta in uleiurile vegetale, beta-carotenul continut in morcovi, spanac sau caise, precum si vitamina C, care se gaseste din belsug in citrice.

Nu, rontaitului!

Principalul pericol al alimentatiei tinerilor il reprezinta rontaitul pe fuga. Acesta provoaca o hipoglicemie functionala, cu alte cuvinte o scadere a nivelului de zahar din sange. Astfel, capacitatile intelectuale ale tinerilor se diminueaza cu 30-35 % fata de normal.

De exemplu, in perioada examenelor, este necesar ca programul orelor de masa sa fie respectat, pentru a se evita stresul. Proteinele nu trebuie sa lipseasca de la nici o masa, deoarece ele intervin in interconexiunea neuronilor. Practic, acest lucru se traduce printr-o portie de peste sau de carne la masa de pranz sau la cina. In acelasi timp, laptele, sursa importanta de proteine, va fi inclus in micul dejun. Iar pentru a se evita scaderea glicemiei pe timpul noptii, se vor consuma cateva prune uscate, seara, inainte de a adormi.

Specialistii nutritionisti afirma ca trebuie sa fim atenti la ce mancam, daca vrem sa avem performante intelectuale de nivel ridicat. Astfel, memoria, concentrarea, capacitatea de invatarare, dar si functiile cognitive sunt influentate, benefic sau nu, de alimentele pe care le consumam zilnic. Neuronii trebuie stimulati si hraniti permanent, iar glucoza reprezinta o adevarata sursa de energie pentru creierul uman.